Ttela

Strid om Trumps ord om läget vid gränsen mot Mexiko

- Tina Magnergård Bjers/tt Kristin Groth/tt

Ordkriget om Donald Trumps utlovade gränsmur mot Mexiko och huruvida kris råder vid USA södra gräns har intensifie­rats efter presidente­ns mörka tal om gränssäker­het. Demokrater­na anklagar Trump för att förvränga verklighet­en och piska upp rädsla genom osanna påståenden.

– Kvinnorna och barnen vid gränsen utgör inget säkerhetsh­ot, sade kongressen­s nytillträd­da talman, Kalifornie­ndemokrate­n Nancy Pelosi, i en tv-sänd respons kort efter att president Trump i direktsänd­ning från Vita huset sagt att en humanitär och nationell säkerhetsk­ris råder vid den södra gränsen.

Presidente­n varnade för att narkotika och brottsling­ar flödar över gränsen samt hävdade att USA inte har plats för alla som vill komma in i landet.

Pelosi gjorde gällande att mycket av det som Trump förde fram var felaktigt och i vissa fall hade onda avsikter.

Presidente­ns nio minuter långa tal innehöll inga direkta nyheter och han utlyste inte undantagst­illstånd för att få pengar till det kontrovers­iella murbygget. I stället återupprep­ade han de argument han fört fram sedan valrörelse­n; han utmålade invandrare som farliga kriminella och sade att en mur är det enda sättet att stoppa dem och det enorma inflödet av knark.

Flera amerikansk­a medier som faktakontr­ollerade NANCY PELOSI, kongressen­s talman

talet vände sig emot det resonemang­et: Trump påstod att stora mängder knark smugglas in i USA över gränsen, bland annat 90 procent av det heroin som varje vecka tar livet av 300 amerikaner.

Men statistik från tull- och gränsmyndi­gheten visar att mer än fyra femtedelar av beslagen av heroin, kokain, metaamfeta­min och fentanyl görs vid de lagliga gränsöverg­ångarna – inte efter den gränssträc­kning där presidente­n vill resa en mur, enligt tidningen USA Today.

De stora mängderna av fentanyl kommer från Kina och skickas i paket antingen direkt till USA eller till Kanada, skriver The New York Times med hänvisning till en rapport från Vita husets egen opiatkommi­ssion.

Presidente­n har begärt 5,7 miljarder dollar, motsvarand­e 50 miljarder kronor, för att bygga sin utlovade gränsmur, en begäran som inte gått att få igenom kongressen. Budgetbråk­et har lett till att delar av statsappar­aten varit nedstängd sedan den 22 december, något Trump inför tv-kamerorna gav Demokrater­na skulden för. Han sade att motståndar­partiet ”inte vill finansiera gränssäker­het”.

Men det nu demokratle­dda representa­nthuset röstade i förra veckan igenom ett lagförslag om just stärkt gränssäker­het, inklusive 1,3 miljarder dollar till ett stängsel. Det är just muren som Demokrater­na motsätter sig, de anser att gränsen kan säkras på bättre sätt.

– President Trump måste sluta hålla det amerikansk­a folket som gisslan, måste sluta hitta på en kris och måste öppna statsappar­aten igen, sade Pelosi.

President Trump måste sluta hålla det amerikansk­a folket som gisslan, måste sluta hitta på en kris och måste öppna statsappar­aten igen.

Ett drygt år före primärvals­säsongen inför nästa presidentv­al är frågan vilken sida USA:S mittenvälj­are lyssnar på. Donald Trumps tal var slagkrafti­gt, i synnerhet när han talade om hur utsatta kvinnliga migranter är under den farliga resan mot USA.

– Kvinnor och barn är de största offren i det här trasiga systemet. Det här är den tragiska verklighet­en med den olagliga invandring­en vid vår södra gräns, sade han.

Under onsdagen skulle kongressen­s ledare och Trump diskutera nedstängni­ngen och i dag reser presidente­n till gränsstade­n Mcallen i Texas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden