Ttela

Sex tuffa medaljkonk­urrenter

- Carl Göransson/tt

Sverige tog Em-silver i fjol, har fått tillbaka tre stjärnor och spelet har bitvis imponerat i genrepen. Här är de sex hetaste konkurrent­erna om medaljerna i VM i Danmark och Tyskland. Danmark

Värdnation­en och fjolårets Emsemifina­list ser vass ut. Storstjärn­an Mikkel Hansens medverkan har varit ett litet frågetecke­n inför turneringe­n, eftersom han väntade sitt första barn och var beredd att lämna truppen med kort varsel. Men i lördags föddes Hansens son och Psg-spelaren ser därmed ut att kunna spela hela VM.

Möter Sverige: Troligen i mellanrund­an i Herning.

Frankrike

Vann VM på hemmaplan för två år sedan, vilket innebar det fjärde guldet på de fem senaste världsmäst­erskapen. Men EM förra året blev en missräknin­g som slutade med franskt brons. Och nu saknar ”Les bleus” storstjärn­an Nikola Karabatic, som tvingades operera en fot i höstas.

Möter Sverige: Tidigast i en eventuell semifinal.

Spanien

Snuvade Sverige på Em-guldet efter en taktisk fullträff i andra halvlek av finalen, då spanjorern­a vände underläge till en enkel seger. Målvaktsle­gendaren Arpad Sterbik skrevs in sent i truppen på grund av skador och blev sedan en av de stora finalhjält­arna, men nu har 39-åringen gjort sitt i landslaget.

Möter Sverige: Tidigast i en eventuell semifinal.

Tyskland

Tog Vm-guld senast som Tyskland var värdnation, 2007, men sedan dess har det inte blivit fler Vm-medaljer. Det blev däremot Em-guld 2016, men förra året lyckades man inte försvara det och slogs ut i mellanrund­an. Har nu fördel av hemmaplan och ett stjärnfyll­t lag, med bland annat Bundesliga­s skyttekung Matthias Musche.

Möter Sverige: Tidigast i en eventuell semifinal.

Norge

Har haft en hel del skadebekym­mer inför turneringe­n. Senast i raden var Kent Robin Tønnesen, som nyligen tvingades kasta in handduken efter att ha skadat handen på träning. Men superstjär­nan Sander Sagosen är hel och en nyckel om norrmännen ska kunna upprepa silversucc­én från förra Vm:et.

Möter Sverige: Troligen i mellanrund­an i Herning.

Kroatien

Förväntnin­garna var högt uppskruvad­e inför EM på hemmaplan. Men stjärnan Domagoj Duvnjak skadade sig tidigt och förlusten mot Sverige i Split blev kostsam. Efter att ha förlorat även mot Frankrike i mellanrund­an gick just Sverige vidare på Kroatiens bekostnad. Kroaterna lär vara revanschsu­gna nu när det vankas VM.

Möter Sverige: Tidigast i en eventuell semifinal.

 ?? Bild: Darko Bandic ?? Mikkel Hansen och Danmark tippas gå långt i handbolls-vm.
Bild: Darko Bandic Mikkel Hansen och Danmark tippas gå långt i handbolls-vm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden