Ttela

Spenat kan skydda dig mot fettlever

Spenat gör dig inte bara stark – den kan även skydda mot fettlever, som i dag drabbar var fjärde svensk. Och på köpet minskar risken för högt blodtryck, typ 2-diabetes samtidigt som hjärt-kärlfunkti­onen förbättras.

- Maria Backman livsstil@gp.se

Fettlever är en vanlig leversjukd­om som hos en del kan utvecklas till livshotand­e skrumpleve­r och levercance­r. De vanligaste orsakerna till sjukdomen är övervikt eller hög alkoholkon­sumtion. Ännu finns inget godkänt läkemedel för behandling av fettlever. Men det finns ett effektivt sätt att förebygga fettinlagr­ingen i levern: spenat!

I en studie som publicerad­es i tidskrifte­n PNAS strax före jul visar forskare från Karolinska institutet hur ett ökat intag av nitrat, som förekommer naturligt i flera typer av grönsaker men särskilt mycket i spenat, faktiskt minskar leverns fettinlagr­ing.

– Efter vad vi mätt innehåller spenat, ruccola och rödbetor mest nitrat, men det finns även i vanlig grönsallad, säger Mattias Carlström, docent vid institutio­nen för fysiologi och farmakolog­i på Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studien.

Nitratrika grönsaker inte bara förebygger fettlever, utan har också förmåga att minska befintlig fettinlagr­ing i levern. Forskarna har gett nitrat till möss som levt på en västerländ­sk diet med mycket fett och socker, och sett en tydlig minskning av fettinlagr­ingen. Dessutom har man gjort två olika cellstudie­r på mänskliga levercelle­r som bekräftar resultaten.

Och nitratrika grönsaker visade sig inte bara minska risken för fettlever – man såg även hur blodtrycke­t sänktes och hur insulinkän­slighet förbättrad­es hos möss med typ 2-diabetes.

Sedan tidigare studier vet man att nitratrika grönsaker kan förbättra prestation­sförmågan. Detta beror på att nitrat ökar effektivit­eten hos cellernas kraftverk, mitokondri­erna. Man vet sedan tidigare också att mer frukt och grönt förbättrar hjärt-kärlfunkti­onen och är positivt vid typ 2-diabetes.

Men vad det egentligen är i frukt och grönsaker som har effekt är man ännu inte riktigt överens om i forskarvär­lden. Mattias Carlström och hans kollegor tror att nitrat är nyckeln, och att såväl hjärt- och kärlsjukdo­mar som diabetes har en gemensam nämnare. Deras teori är att ökad oxidativ stress leder till minskade nivåer av kväveoxid, som i sin tur påverkar organens funktion på ett negativt sätt.

– Med en diet som innehåller mer nitrat, som kroppen kan ombilda till kväveoxid, tror vi att man på ett enkelt sätt via kosten kan påverka sjukdomarn­a, säger Mattias Carlström.

Deras nästa steg är fortsatta experiment­ella och kliniska studier.

– Vi planerar både cellstudie­r och djurmodell­er samt undersökni­ngar på patienter med fettlever, metabolt syndrom och diabetes typ 2. I de kliniska prövningar­na kommer vi att följa 20–40 patienter i fyra veckor och mäta metabola funktioner, kolla blodtrycke­t och mäta mängden kroppsfett.

– Den största riskfaktor­n för fettlever är övervikt. Om man kan motverka detta via en förändrad diet tror vi att man kan förhindra utveckling­en av många av dagens välfärdssj­ukdomar.

Även om mer forskning behövs för att säkert kunna fastslå effekterna av nitratrika grönsaker, råder forskarna oss redan nu att äta mer grönbladig­a grönsaker – såväl nitratrik spenat, ruccola och rödbeta som vanlig sallad.

– De effekter vi sett av nitrat i våra studier motsvarar cirka 200 gram sallad per dag, säger Mattias Carlström.

Men 200 gram spenat är rätt mycket att stoppa i sig?

– Äter man den rå på tallriken ser det kanske mycket ut, men man kan ju fördela på flera intag eller använda den i exempelvis smoothies. Vi har ännu inte testat på människor ifall även en lägre halt kan

Efter vad vi mätt innehåller spenat, ruccola och rödbetor mest nitrat MATTIAS CARLSTRÖM Docent på Karolinska Institutet

ha skyddande effekter. Men i våra cellstudie­r har vi sett effekt även vid lägre doser.

Finns det riskgruppe­r vad gäller nitrat?

– När vissa typer av kött, exempelvis bacon, upphettas kraftigt kan nitrit bilda nitrosamin­er. Men det finns inga studier som visar något som helst sådant samband vad gäller grönsaker.

– Spädbarn ska man visserlige­n inte ge höga halter av nitrat, men vi anser att problemet snarare är att skolbarn ofta helt plockar bort sallad och grönsaker.

För mycket socker

och fett under längre tid kan skada levern på samma sätt som alkohol. Det socker och fett som kroppen inte gör av med omvandlas till fett och lagras i levern. Forskare vid Lunds universite­t undersöker nu varför en del har lättare att lagra fett i levern och lättare drabbas av fettlever än andra. Att kunna lagra energi i levern har sannolikt varit en evolutionä­r fördel.

Fettlever är nu världens vanligaste leversjukd­om. Den är i sig oftast ofarlig. Men vissa personer som drabbats får leverskado­r som slutligen kan leda till skrumpleve­r och ökad risk för levercance­r. Omkring 20 procent av personer med fettlever beräknas utveckla inflammati­on i levern.

De flesta med fettlever utvecklar dock inte skrumpleve­r. För läkarna är det svårt att i denna stora grupp personer hitta just de som löper hög risk eller som redan fått skrumpleve­r. Som hos många andra leversjukd­omar ger varken vanlig fettlever eller fettlever med leverskada påtagliga symtom. Riskgruppe­r är patienter över 50 år med flera riskfaktor­er som fetma, metabola syndromet och typ 2-diabetes.

Hos den som är överviktig leder viktnedgån­g till en minskning av fettinnehå­llet i levern.

Karolinska institutet rekommende­rar en viktnedgån­g på cirka tio procent av den totala kroppsvikt­en under ett års tid. Regelbunde­n fysisk aktivitet, till exempel raska promenader, rekommende­ras också, liksom hälsosam kost.

De effekter vi sett av nitrat i våra studier motsvarar cirka 200 gram sallad per dag MATTIAS CARLSTRÖM Docent på Karolinska Institutet

 ??  ??
 ??  ?? Mattias Carlström, docent.
Mattias Carlström, docent.
 ?? Bild: Nicklas Elmrin ?? att spenat gör dig stark är en gammal sanning. Men spenaten gör också att risken både för högt blodtryck och typ 2-diabetes minskar. spenat kan även skydda mot fettlever, något som drabbar var fjärde svensk. Mannen på bilden, den isländske styrkelyft­aren auðunn jónsson, har sannolikt ätit en hel del spenat i sitt liv.
Bild: Nicklas Elmrin att spenat gör dig stark är en gammal sanning. Men spenaten gör också att risken både för högt blodtryck och typ 2-diabetes minskar. spenat kan även skydda mot fettlever, något som drabbar var fjärde svensk. Mannen på bilden, den isländske styrkelyft­aren auðunn jónsson, har sannolikt ätit en hel del spenat i sitt liv.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden