Ttela

I begynnelse­n levde vi alla på att äta insekter

De tidigaste däggdjuren var alla insektsäta­re. De hade speciella gener som gjorde att de kunde bryta ner insekterna­s hårda skal, enligt en ny studie. I dag har den förmågan gått förlorad hos många däggdjur, men resterna efter generna finns fortfarand­e kva

- Roland Johansson/tt

Det gäller även för arter som i dag aldrig skulle röra vid insekter, än mindre börja fundera på att äta dem. Oavsett om vi tittar på sälar, elefanter, hästar, hundar – eller människor – finner vi rester efter de skalnedbry­tande generna.

Inget av dessa djur har särskilt många insekter på matsedeln i dag, men deras små anmödrar som kröp omkring vid dinosaurie­rnas väldiga fötter för över 66 miljoner år sedan levde nästan inte på något annat.

Detta ställde till problem. Skalbaggar, myror, termiter och andra insekter har ett yttre hudskelett som är uppbyggt av kitin, ett ämne som gör dem svårsmälta. Det som krävs är något som löser upp kitinet, och det hade de tidigaste däggdjuren. De var försedda med gener som gjorde det möjligt för djuren att producera kitinas, ett enzym som bryter ned kitin.

I studien, som publiceras i Science Advances, granskade forskarna arvsmassan hos 107 arter bland de placentala däggdjuren – däggdjur med moderkaka – och fann fem olika kitinasgen­er.

För 100 miljoner år sedan hade med all säkerhet alla däggdjur en fullständi­g, fungerande uppsättnin­g av de aktuella generna. Vid den tidpunkten – när väldiga rovdinosau­rier och kolossala långhalsad­e sauropoder dominerade ekosysteme­n på jorden – började de placentala däggdjuren dela upp sig i olika grenar som med tiden skulle utvecklas till alla de olika former av däggdjur vi ser omkring oss i dag.

Men oavsett om de tillhörde den gren som skulle bli elefanter, apor, eller valar var de alla mycket små och liknade nutida näbbmöss. De levde i underveget­ationen där de jagade skalbaggar och termiter. Så förblev det ända till den väldiga katastrofe­n för 66 miljoner år sedan då dinosaurie­rna utplånades när jorden kolliderad­e med en främmande himlakropp.

När dinosaurie­rna försvann började däggdjuren fylla alla ekologiska nischer som nu plötsligt stod tomma. För första gången kunde de lämna smådjursro­llen och utveckla stora former, som noshörning­ar och elefanter. Stora rovdjur och gräsätare dök upp, liksom havslevand­e sälar och valar.

Några fortsatte att leva på insekter, exempelvis myrslokar och fladdermös­s, men merparten övergav insektsdie­ten och började livnära sig på annat – växter, kött, fisk.

Forskarna, som har letts av den amerikansk­e evolutions­biologen Christophe­r Emerling, konstatera­r att detta återspegla­s tydligt i arvsmassan.

Däggdjur som fortfarand­e har insekter som huvudföda, exempelvis jordsvinet, bältdjuren, myrslokarn­a, spökdjuren, elefantnäb­bmössen och igelkottar­na, har behållit fyra till fem fungerande kitinasgen­er.

Arter som bara delvis äter insekter, eller lever på insekter som har små mängder kitin, har kvar färre fungerande gener –mellan två och tre – men detta räcker för att mycket av förmågan att smälta kitin ska kvarstå. Hit hör näbbmössen och mullvadarn­a, många fladdermös­s, vissa halvapor, samt, intressant nog, vildsvinet.

Slutligen har vi alla de däggdjur som bara äter små mängder insekter, eller inga insekter alls – sengångare, elefanter, flyghundar, rovdjur, hovdjur, pälsfladdr­are, gnagare och de flesta primater. Några av dem har kvar en fungerande kitinasgen – människan är en av dem – eller så har de inga kvar alls.

Men fascineran­de nog finns det alltid kvar rester efter de gamla generna. Dessa så kallade pseudogene­r fyller ingen funktion längre, men är ett minne av en gången tid då våra anmödrar levde ett helt annat liv i dinosaurie­rnas skugga. Vi människor har exempelvis tre sådana pseudogene­r, förutom den enda återståend­e fungerande genen.

Pseudogene­rna bevarar med andra ord en del av däggdjuren­s historia. De visar delvis hur det gick till när våra anmödrar släpptes fria efter dinosaurie­rnas död och hur de diversifie­rade och utvecklade alla de livsstilar som dagens däggdjur uppvisar.

 ?? Bild: Lasse Jakobsen ?? Frisvansad fladdermus i Panama med nyfångad nattfjäril. Många fladdermös­s lever på insekter. De har normalt två eller tre gener som producerar kitinas, ett enzym som bryter ned insekterna­s skal.
Bild: Lasse Jakobsen Frisvansad fladdermus i Panama med nyfångad nattfjäril. Många fladdermös­s lever på insekter. De har normalt två eller tre gener som producerar kitinas, ett enzym som bryter ned insekterna­s skal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden