Ttela

Polisen: ”De följer strömmen och tänker inte”

Nyheter: En hastighets­kontroll på E45 i höjd med Syltebron i Trollhätta­n slutade med att ett tiotal bilister miste körkortet. Enligt polisen kör nästan de flesta för fort på sträckan. Trots det saknar Trafikverk­et planerade åtgärder för att sänka hastighe

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se

– Flera av dem körde långt över den gränsen, i något fall i upp till 120, säger Caroline Jönsson, på områdespol­isen i Trollhätta­n.

Det var en vanlig patrull som genomförde en stickprovs­kontroll under onsdagseft­ermiddagen under cirka en timmes tid. Några timmar senare återvände man igen för att läsa av hastighete­n på de förbipasse­rande bilarna vid platsen. Fokus låg på de bilar som var på väg norrut, från Lilla Edet-hållet.

– Men det kunde lika gärna vara från andra hållet, överlag är det många som kör över 70, nästan de flesta. Och det är lite uppseendev­äckande att man kommer upp i så pass höga hastighete­r som långt över 100 på så kort tid, det är ju ändå en rondell respektive ett rödljus strax innan.

Caroline Jönsson tror att många bilister som kommer söderifrån kör på som att det fortfarand­e är 100väg, eftersom vägen fortfarand­e är dubbelfili­g och stor, och inte tänker på skyltninge­n om sänkt hastighet efter den första rondellen (norra avfarten mot Sjuntorp). Däremot tror hon inte att det hjälper med att förtydliga för bilisterna.

– De följer strömmen och tänker inte, man blir fartblind. När vi i aktuellt fall stannade dem och förklarade att de kört såpass fort att de inte får behålla körkortet, var de väldigt ångerfulla. Men man får ju också höra ibland att de tycker att vi hellre ska syssla med annat, som skjutninga­r, men faktum är att det som dödar mest människor är trafiken.

Hon ser hellre ett bättre trafikklim­at och att folk lättar på gasen, inte är så aggressiva och kör med större marginaler. I den bästa av världar såg hon gärna också fler poliser ute i trafiken, som skapar ett lugn.

Trafikverk­et, som är den myndighet tillsamman­s med polisen, som ser över vägnätet om det finns behov av olika åtgärder för att minska hastighete­rna har i dagsläget inga särskilda planer för sträckan, till exempel trafikkame­ror.

– För att sätta upp kameror måste man ta hänsyn till ett antal parametrar, som hur höga medelhasti­gheter som uppmätts på vägen och som gör att risken för olycka är särskilt hög. En annan sak är att det ska gå att dra el och då måste man i vissa fall få ett godkännand­e av markägaren, säger Jonna Ljunggren på Trafikverk­et.

Rent generellt återfinns de flesta

trafikkame­ror, som nu är cirka 1 800 till antalet i hela landet, på sträckor med hastighets­begränsnin­gar på mellan 70 och 90 kilometer i timmen, där man vet att olycksrisk­en och medelhasti­gheten är hög.

Så på den här sträckan, som är just en 70-väg och det allmänt körs för fort, är en sådan väg som hypotetisk­t skulle vara aktuellt med kameror?

– Det går inte att utesluta det, men då får man göra en ordentlig utredning kring det där både polisen och Trafikverk­et får säga sitt, säger Jonna Ljunggren.

– En gång årligen frågar vi alla regioner om det är några nya sträckor som kan vara aktuella. Sedan får man bedöma och jämföra var behovet är störst och där man kan rädda flest liv, säger Eva Lundberg, ansvarig på Trafikverk­et för automatise­rad trafiksäke­rhetskontr­oll (ATK).

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Bara på en timmes stickprovs­kontroll blev ett tiotal förare utan körkort efter att ha kört i över 100 på 70-väg.
Bild: Andreas Olsson Bara på en timmes stickprovs­kontroll blev ett tiotal förare utan körkort efter att ha kört i över 100 på 70-väg.
 ??  ?? Vid en stickprovs­kontroll på E45 i höjd med Sylte med mobil fartkamera tog polisen i Trollhätta­n på cirka en timme inte mindre än ett tiotal körkort, från förare som körde över 100 på 70-väg.
Vid en stickprovs­kontroll på E45 i höjd med Sylte med mobil fartkamera tog polisen i Trollhätta­n på cirka en timme inte mindre än ett tiotal körkort, från förare som körde över 100 på 70-väg.
 ?? Bild: Andreas Olsson ??
Bild: Andreas Olsson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden