Ttela

Inga enkla svar på den psykiska ohälsan

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Den psykiska ohälsan ökar. Vården får allt svårare att ta emot patientern­a, särskilt barn och unga. Och trots upprepade satsningar har inget blivit bättre. Det är budskapet från den avgående nationella samordnare­n för psykisk ohälsa, Kerstin Evelius (SVD 7/1).

Det är dyster läsning. Och den backas upp av både medierappo­rtering och statistik. Köerna till en utredning i barnoch ungdomspsy­kiatrin är på vissa håll i landet två år. Drygt tio procent av patientern­a hade i slutet på 2018 fått vänta mer än tre månader bara på ett första besök.

Som sagt har det inte saknats satsningar. Den nationella samordnare­n tillsattes av Alliansreg­eringen, som spenderade runt fyra miljarder för att stärka psykiatrin mellan 2007 och 2011. Löfvenrege­ringen har också ökat de statliga anslagen med runt en miljard.

Kerstin Evelius menar att pengarna inte gjort någon skillnad, och befarar att nästa regering, oavsett färg, kommer att vilja signalera handlingsk­raft och därför presentera ytterligar­e en kortsiktig projektsat­sning. Det är kanske en befogad farhåga. Men samtidigt är inte Evelius eget förslag om en tioårig strategi så mycket mer övertygand­e. Är det verkligen så stor skillnad jämfört med den femåriga strategi som finns i dag? Och det ”helhetsgre­pp” som önskas är själva förekomste­n av en nationell samordnare ett exempel på.

Från profession­en efterfråga­s snarare en förstärkni­ng av ”den första linjens psykiatri”, det vill säga primärvård­en. I en artikel pekar exempelvis en lång rad psykologer och företrädar­e för psykiatrin på att primärvård­en i hög utsträckni­ng både missar och felbehandl­ar psykiatris­ka diagnoser (21/6-17). En viktig förklaring är att vårdcentra­lerna sällan har psykologer anställda. Därmed blir både tillgängli­gheten låg och behandling­arnas koppling till beprövad erfarenhet svag.

Därför var det förmodlige­n klokt av Löfven-regeringen att i förra årets höstbudget ha med en satsning på psykiatrin i primärvård­en. Och på samma sätt är det vettigt att Moderatern­a och Kristdemok­raterna i budgeten för 2019 vill införa standardis­erade vårdplaner för psykiska sjukdomar. Det kan bidra till att göra vården mer evidensbas­erad. I många fall kan det också korta vårdköerna, genom att effektiva arbetssätt blir standard i alla landsting.

Innovation­er i sjukvårdss­ystemet kan också göra skillnad. Nätläkartj­änsten Kry lanserade i mars förra året en psykologtj­änst som är öppen 18 timmar om dygnet, och där patienter kan boka tid samma dag. Bara under 2018 tog man emot 20 000 digitala besök. Om sådana initiativ tillåts växa och till och med uppmuntras kan de avlasta offentliga aktörer och korta köerna, utan att man gör avkall på kraven på evidensbas­erad vård.

Den växande psykiska ohälsan är ett komplext problem utan klarlagda orsaker. Bra åtgärder – som standardis­erade vårdplaner – riskerar samtidigt att bli ineffektiv­a så länge sjukvårdss­ystemet i stort lider av styrningsp­roblem. Ska man dra någon slutsats av problemen i psykiatrin är det kanske att sjukvården i stort behöver reform.

Den växande psykiska ohälsan är ett komplext problem

 ?? Bild: Cleis Nordfjell/tt ?? Den psykiska ohälsan ökar och vården får allt svårare att hantera problemen.
Bild: Cleis Nordfjell/tt Den psykiska ohälsan ökar och vården får allt svårare att hantera problemen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden