Ttela

Karin Pihl: Är Wallström Liberalern­as utrikesmin­ister?

- Karin Pihl Liberala Nyhetsbyrå­n

I helgen ska Liberalern­a fatta beslut i regeringsf­rågan. Vilken väg partiet tar är ännu oklart. Argumenten för att stötta en socialdemo­kratisk respektive moderatled­d regering har haglat tätt de senaste veckorna.

En aspekt som hamnat i skymundan är utrikespol­itiken. Och här finns det starka skäl att ifrågasätt­a ett samarbete mellan L och S. Liberalern­a har under den förra mandatperi­oden ofta riktat kritik mot regeringen­s klavertram­p: Joar Forssell, ordförande för ungdomsför­bundet och nu riksdagsle­damot, skrev att utrikesmin­ister Margot Wallström (S) ”borde skämmas” för att hon försämrat Sveriges relationer med Israel (Expressen 19/4 2018). Partiets utrikespol­itiske talesperso­n Fredrik Malm ansåg att utfallet av Sveriges tid i FN:S säkerhetsr­åd var ”otroligt svagt” (SR 30/12 2018). Den förra riksdagsle­damoten Birgitta Ohlsson kallade Wallström till utrikesuts­kottet eftersom utrikesmin­istern undanhålli­t informatio­n om Sveriges ansöknings­process till Säkerhetsr­ådet (SVT 5/12 2017). Vi vet fortfarand­e inte vilka diktaturer världen över som Margot Wallström har försökt blidka för att få röster.

Att vara liberal är att vara kluven

Liberalern­as S-kritik är förståelig. Wallström lyckades till och med bli portad från att göra officiella besök i Israel efter taktlösa uttalanden. Jan Björklund förstod beslutet: ”Margot Wallström har intagit en väldigt ensidig position när det gäller Israel-palestinak­onflikten, som helt avviker från tidigare svensk hållning, så att israelerna reagerar är helt förståelig­t”, kommentera­de L-ledaren (SVT 13/1 2016).

Att vara liberal är att vara kluven, enligt ett slitet uttryck. Det gäller kanske i regeringsf­rågan. Men i utrikespol­itiken har Liberalern­a alltid haft en tydlig linje för mänskliga rättighete­r och demokrati. Denna ryggrad manifester­as i den tidigare, och nu framlidne, folkpartil­edaren Per Ahlmarks bok ”Vänstern och tyranniet” (Timbro), som släpptes i en nyutgåva i fjol. Ahlmark synade vänsterns – inkluderat många socialdemo­kraters – svajiga inställnin­g till mänskliga rättighete­r och demokrati. Boken är nästintill en helig skrift inom Liberalern­a.

Likaså har Liberalern­a/folkpartie­t alltid varit en stark försvarare av internatio­nella samarbeten. Det finns knappast något parti som står bakom Eu-samarbetet lika tydligt som L. Liberalern­a är det parti som starkast förespråka­r ett svenskt medlemskap i försvarsal­liansen Nato, och vågar kritisera den alliansfri­a inställnin­g som S vägrar att ompröva.

Vilken utrikespol­itik skulle en S-ledd regering med liberalt stöd driva? Ska Liberalern­a vika sig för Wallströms ogenomtänk­ta linje? Det skulle skada partiets trovärdigh­et.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden