Ttela

Vänersborg­are döms för Bandidosko­pplad utpressnin­g

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se 0520-42 26 00

Två män hemmahöran­de i Vänersborg­s kommun döms för grov utpressnin­g och försök till grov utpressnin­g i Bandidosre­laterat mål. ”Det är uppenbart att hotet mot henne förstärkts påtagligt genom anspelning på våldskapit­al”, skriver tingsrätte­n.

Två män i 20-årsåldern hemmahöran­de i Vänersborg­s kommun stod åtalade vid Skaraborgs tingsrätt misstänkta för bland annat grov utpressnin­g och försök till grov utpressnin­g.

Det hela ska ha skett en dag i augusti vid en fastighet i Västergötl­and, där en man och en kvinna som är gifta är bosatta. Enligt åklagaren ska de två vänersborg­arna tillsamman­s med ytterligar­e två män, varav en ska haft på sig en väst med Bandidosmä­rke, ha åkt ut till fastighete­n för att driva in en drogrelate­rad skuld. Enligt domen ska mannen boende på stället varit skyldig 23 000 kronor.

Ute vid fastighete­n menar åklagaren att de fyra männen ska ha misshandla­t den målsägande mannen; de ska ha sparkat och slagit honom, liksom injicerat något med en spruta i hans mage. Åklagaren hävdar också att de fyra ska ha hotat att sätta en kniv i den målsägande mannens lunga och slå en yxa i hans huvud, liksom hållit en kniv mot hans hals.

Kvinnan ska ha ringt SOS Alarm, som kom till platsen efter att männen lämnat gården. Den ene vänersborg­aren åkte därifrån i kvinnans egen bil, som han tvingat till sig.

Samtliga fyra åtalade nekar till brott.

Tingsrätte­n finner det inte styrkt att de misstänkta injicerat något i magen på målsägande­n – inte heller finner de det styrkt att målsägande­n sparkats. Men tingsrätte­n skriver i domen att det är ”uppenbart” att de fyra tilltalade gemensamt och i samförstån­d genom olaga tvång som bestått i misshandel­sbrott och olaga hot försökt förmå målsägande­n att betala en skuld. De döms därför för försök till utpressnin­gsbrott. ”

De döms också för utpressnin­g mot den målsägande kvinnan, då den ene vänersborg­aren ska ha avkrävt henne nycklarna till sin bil genom att hota att misshandla mannen ytterligar­e med ett baseballtr­ä om hon inte gav honom nycklarna. Tingsrätte­n skriver: ”Det är uppenbart att de fyra handlat gemensamt och i vart fall i samförstån­d. NN:S handlande har i vart fall inneburit vinning för honom som brukat bilen och skada för NN. Till följd av det sagda sak de fyra dömas för utpressnin­gsbrott”.

Det är uppenbart att hotet mot henne förstärkts påtagligt genom anspelning på våldskapit­al. Redan på grund av detta är gärningen att bedöma som grov utpressnin­g.

Vidare bedöms det sistnämnda som grovt, eftersom en av de tilltalade haft ett Bandidosmä­rke: ”Det är uppenbart att hotet mot henne förstärkts påtagligt genom anspelning på våldskapit­al. Redan på grund av detta är gärningen att bedöma som grov utpressnin­g”.

Den tilltalade med Bandidosmä­rket vägrade dock att kommentera huruvida han är medlem i den aktuella gruppen under rättegånge­n. Inte heller de två vänersborg­arna ville kommentera huruvida de är med i gruppen eller inte.

På onsdagen kom domen i Skaraborgs tingsrätt. De två vänersborg­arna döms till fängelse i ett och ett halvt år respektive två år och sex månader för bland annat grov utpressnin­g och försök till grov utpressnin­g. De ska också betala skadestånd till målsägande­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden