Ttela

Självmord på Lss-boende ska granskas

- Andreas Engblom ae@bohuslanin­gen.se 0522-99200

I oktober tog en man sitt liv på ett boende. Mannens hemkommun Vänersborg har under en följd av år inte lyckats hitta ett fungerande boende för mannen, och i somras försökte han ta sitt liv, men fick ingen vård efteråt. Nu ska händelsen granskas av IVO.

Det var den 19 oktober som polis larmades till ett boende i Tanums kommun där en man i 20-årsåldern hittats död. Det stod snart klart att mannen tagit sitt eget liv.

Dödsfallet har lett till flera utredninga­r.både det aktuella boendet och mannens hemkommun Vänersborg, som hade köpt plats åt mannen på boendet, har anmält händelsen till Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo).

– Det är en allvarlig händelse och då har vi enligt lag skyldighet att granska oss själva. Det handlar om att göra förbättrin­gar och åtgärder, säger Lena Sjöström, utveckling­sledare på socialförv­altningen i Vänersborg.

Frågan är om kommunen kan dra några lärdomar av händelsen för att undvika att något liknande händer igen. Därför görs nu en intern utredning på kommunen, som sedan kommer att skickas till Ivo. Innan den utredninge­n är klar vill inte Lena Sjöström kommentera socialtjän­stens agerande.

Av anmälan framgår att den avlidne mannen hade psykisk ohälsa och hade haft insatser från socialtjän­sten i många år. Kommunen har haft svårt att hitta något fungerande boende för mannen, som i perioder varit bostadslös. Han flyttade in till boendet i Tanum den 9 oktober, bara tio dagar innan han slutligen tog sitt liv.

– Vi hade kontinuerl­ig kontakt med boendet under den här tiden, det fanns uppföljnin­gsdatum inlagda men det hanns inte med, berättar Lena Sjöström.

Bara några månader tidigare hade mannen försökt ta sitt liv. Någon suicidbedö­mning gjordes dock inte av sjukvården. Mannen skulle ha fått en plats på psykosreha­b, men de hade ingen plats och det slutade med att mannen skrev ut sig själv från sjukvården.

– Det är inte kommunen utan regionen som gör dessa bedömninga­r. Vi har gjort avvikelser i kommunen för att få ett förtydliga­nde på detta.

I kommunens egen utredning har man begärt svar från sjukvården, vilket man delvis har fått men man inväntar ytterligar­e svar. När utredninge­n är klar kommer hela skeendet att belysas.

– Utredninge­n får först påvisa förloppet. Det är viktigt att se helheten. Rent allmänt är det viktigt med samverkan, hur den enskilde gett sitt samtycke samt om det föreligger tvångsvård. Ofta är det ganska komplicera­de saker, med många komponente­r.

Senast 21 februari ska Vänersborg­s kommun ha skickat sin utredning till Ivo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden