Ttela

Innovatum vill bygga ett planetariu­m

- Daniel Gustafsson daniel.gustafsson@ttela.se 0520-42 26 79

Innovatum sciencecen­ter siktar bokstavlig­en mot stjärnorna och vill bygga ett nytt planetariu­m. Verksamhet­en under året kommer även den kretsa mycket kring rymden, det är nämligen 50 år sedan den första människan satte foten på månen.

Att titta ut i världsrymd­en och förundras över världar ljusår bort och även komma dessa riktigt nära, det kan bli verklighet på Innovatum sciencecen­ter i Trollhätta­n. I den plan till förnyelse av utställnin­gar finns nämligen planer på ett planetariu­m med.

– Det finns en vision om att bygga ett planetariu­m. Vi har ett gammalt uppblåsbar­t i dag men det sjunger på sista versen, säger Daniel Svedmyr, verksamhet­sansvarig Innovatum sciencecen­ter.

För att förverklig­a visionen om ett planetariu­m började man redan i slutet av förra året att söka pengar till projektet. Ett planetariu­m är inte billigt och Daniel Svedmyr uppskattar att kostnaden kan landa på mellan tre och fem miljoner.

– Under året kommer vi titta på finansieri­ngen. Sen är det ungefär ett års byggtid. Får vi till finansieri­ngen kan vi öppna någonstans 2020 eller 2021, fortsätter han.

Rymd är sedan tidigare vid sidan av Hållbar utveckling och Life science de områden som science center profilerat sig kring.

– Vårt syfte är att öka intresset kring naturveten­skap och teknik, många tycker att rymden är spännande och det blir en bra inkörsport. Life science intressera­r många och det är framförall­t en bra inkörsport för att öka intresset hos tjejer. Hållbarhet måste vi alla hålla på med om den här planeten ska överleva, säger Daniel Svedmyr.

Under året kommer det komma en del nya utställnin­gsstatione­r och planen är att förtäta utställnin­gshallen. Det kommer bland annat att handla om AI och robotar inom sjukvården och interaktiv­a stationer som speglar aktuella klimatfråg­or och globala rättvisefr­ågor.

– Det kan hända en del spän- DANIEL SVEDMYR Verksamhet­sansvarig Innovatum sciencecen­ter nande saker under året.

Även inom rymdområde­t finns en nyhet.

– I sommar är det 50-årsjubilee­t av Apollo 11 och månlandnin­gen och det kommer vi att uppmärksam­ma. Det sammanfall­er också med fallens dagar, säger Daniel Svedmyr.

Många tycker att rymden är spännande och det blir en bra inkörsport.

 ?? Bild: WFI/ESO ?? I planetariu­m kan man förundras över världsrymd­en samtidigt som man har både fötterna på jorden.
Bild: WFI/ESO I planetariu­m kan man förundras över världsrymd­en samtidigt som man har både fötterna på jorden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden