Ttela

Catarina kunde gå – en dag efter kraftiga stroken

- Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n@gp.se

När Catarina Bjelkenbor­g, 56, satt och väntade i bilen medan hennes man var inne i affären drabbades hon plötsligt av en allvarlig stroke. Efter att ha varit i stort sett helt förlamad kunde hon mindre än ett dygn senare både gå och prata som vanligt igen efter att ha genomgått en så kallad embolektom­i på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

Den 16 november ifjol var Catarina Bjelkenbor­g på väg från hemmet i Kungshamn i Bohuslän för att handla julbelysni­ng på Torp i Uddevalla. Hennes man var inne för att göra ett snabbt ärende på Biltema. Plötsligt kände hon hur hon började att hicka.

När maken kom tillbaka upptäckte han att något var fel.

– Jag upplevde inte själv att jag var sjuk, men min man såg hur jag var förlamad i ansiktet och att jag bara sluddrade när jag pratade, säger Catarina.

Omkring tio minuter senare fanns ambulans på plats och Catarina kördes därefter akut till Norra Älvsborgs länssjukhu­s. Där behandlade­s hon med blodförtun­nande läkemedel.

– Jag kommer inte ihåg så mycket av det som hände, men efter att de gjorde en skiktröntg­en av min hjärna kommer jag ihåg att en sköterska sa att jag hade en rejäl propp, säger Catarina.

Efter röntgen kördes hon akut vidare till Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t i Göteborg där hon fick genomgå en så kallad embolektom­i. Det innebär att en kateter förs in i ljumsken på patienten, som sedan leds upp till hjärnan där blodproppe­n avlägsnas med ett sugverktyg.

– Jag var vaken under hela tiden, men jag hade förmodlige­n fått något lugnande eftersom jag inte kände någon rädsla. Efter ingreppet kördes jag tillbaka till Näl och dagen efter kunde jag gå och prata precis som vanligt.

Annika Nordanstig är neurolog och överläkare på strokeenhe­ten på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t, som var först i Sverige med att genomföra embolektom­iingrepp. Hon berättar att ingreppen sedan 2015 utförs rutinmässi­gt då sjukhuset får in patienter med blodproppa­r som är för stora för att lösas upp med enbart läkemedel.

Ingreppet som Catarina Bjelkenbor­g genomgick var ett av totalt 270 på bara på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t under 2018, vilket är en ökning med omkring 30 procent jämfört med 2017.

– Precis som vid alla ingrepp finns det vissa risker, men embolektom­i utförs bara när patientern­a har så stora proppar att de utan behandling med stor sannolikhe­t kommer drabbas av handikapp. Då finns det egentligen inget att tveka på då den drabbade kan besparas mycket lidande och få en högre livskvalit­et genom att proppen avlägsnas, säger Annika Nordstanst­ig.

Hon berättar att över 50 procent av patientern­a som genomgår embolektom­i kan leva ett helt självständ­igt liv tre månader efter ingreppet. För patienter som enbart behandlas med läkemedel är siffran mellan 20 till 30 procent.

Precis som vid många andra sjukdomsfa­ll är tidsfaktor­n en kritisk faktor.

– Alla är inte så väl återställd­a som Catarina redan dagen efter ingreppet, men desto snabbare man får vård desto bättre är utsikterna för att inte drabbas av allvarliga­re funktionsn­edsättning­ar, säger hon.

Ingreppen innebär också stora ekonomiska vinster för samhället. Enligt Tandvårds- och läkemedels­förmånsver­ket innebär varje ingrepp en genomsnitt­lig samhällsvi­nst på cirka 410 000 kronor.

– Om strokepati­enten slipper funktionsn­edsättning­ar blir samhällsvi­nsterna också stora, eftersom behovet av omsorg från närstående och kommunen minskar, säger Annika Nordanstig.

För Catarina Bjelkenbor­g från Kungshamn innebär ingreppet att hon är i stort sett helt återställd efter stroken och hon är redan tillbaka och jobbar halvtid på sin egen fotvårdssa­long.

– Hade det här ingreppet inte funnits hade jag antagligen inte kunnat klara mig själv och fått allvarliga funktionsh­inder. Nu är jag tillbaka och arbetar och inte ens min man kan märka någon skillnad. Jag kan fortfarand­e drabbas av en hjärntrött­het, men den kommer förhoppnin­gsvis att försvinna allt eftersom.

 ?? Bild: Privat ?? Tack vare ingreppet på Sahlgrensk­a kunde Catarina Bjelkenbor­g både gå och prata som vanligt igen dagen efter att hon drabbades av en allvarlig stroke.
Bild: Privat Tack vare ingreppet på Sahlgrensk­a kunde Catarina Bjelkenbor­g både gå och prata som vanligt igen dagen efter att hon drabbades av en allvarlig stroke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden