Ttela

Politiker gör tummen ner för assistansf­örslag

- Lars Larsson/tt

Barn under 16 år ska inte få personlig assistans i nuvarande form utan erbjudas ett nytt genom kommunerna, enligt ett av Lss-utredninge­ns förslag. Men förslagen kanske inte blir av, det politiska stödet för att driva igenom dem verkar inte finnas.

– Min förhoppnin­g är att förslagen går direkt i papperskor­gen och att det tillsätts en ny parlamenta­risk utredning, säger Bengt Eliasson, talesperso­n i Lss-frågor för Liberalern­a.

Moderatern­as talesperso­n, Camilla Waltersson Grönvall, invänder främst mot förslaget om att barn inte ska omfattas av personlig assistans utan vara hänvisade till nya insatser i kommunerna.

– Min bedömning är att det inte finns majoritet för det här i riksdagen, säger hon.

Kristina Nilsson (S), vice ordförande i riksdagens socialutsk­ott, tycker att det är oseriöst att avfärda utredninge­n rakt av, före genomläsni­ng och analys.

– Men för oss socialdemo­krater är det oerhört viktigt att stödet till barn förbättras, det får absolut inte försämras. Vi kommer aldrig att medverka till något som försämrar för barn, säger Nilsson.

Sverigedem­okraterna anser att det bra att utredninge­n föreslår att staten ska ta hela ansvaret för assistanse­n. Men barn ska rymmas inom den, de ska inte vara utlämnade till kommunala stödbeslut och skillnader i kompetens.

Utredninge­n som nu lagts fram har föregåtts av år av intensiv debatt och frågor om assistanse­rsättning, svårt funktionsh­indrade barns hjälp med andning och sondmatnin­g och diskussion om kostnader som ökar, påstått fusk och övervinste­r bland de privata assistansb­olagen.

När utredninge­n tillsattes 2016 tryckte den rödgröna regeringen hårdast på att bromsa kostnader och föreslå besparinga­r. Förra våren tog regeringen bort det uttrycklig­a sparkravet.

Men statens kostnad för assistans får inte bli högre än i dag, enligt direktiven. Utredninge­ns förslag gör kostnaden i stort oförändrad.

Jag föreslår inga besparinga­r GUNILLA MALMBORG utredare

Kommunerna­s kostnader ökar, men staten ska ersätta dem för det.

– Jag föreslår inga besparinga­r, säger utredaren Gunilla Malmborg.

– Jag förstår att det finns en oro och direktiven var ganska tuffa. Vi har hållit oss inom den ram vi haft, vi har inte kunnat utvidga insatser så att många fler kan få. Men alla som har insatser i dag kommer att få det även i fortsättni­ngen, ingen blir utan, säger Malmborg.

I dag har knappt 20 000 personer personlig assistans genom den statliga assistanse­rsättninge­n eller genom kommunen de bor i.

Ett av de viktigare förslagen handlar om att barn under 16 år inte ska beviljas personlig assistans i nuvarande form. I stället ska de hos kommunen söka det som utredaren kallar personligt stöd för barn, ett nytt Lss-stöd som kommunerna får utföra.

– Det ska ge ett bättre och mer omfattande stöd än vad personlig assistans kan ge i dag, säger Malmborg.

Hon tänker sig att det i praktiken utformas som personlig assistans, men med kommunen som ansvarig. I stödet ska sådant som hjälp med andning och sondmatnin­g ingå.

Kommunerna ska garantera kvalitet och ge familjerna inflytande över utförandet.

Utredninge­n föreslår att personer som är över 16 år och har en psykisk funktionsn­edsättning inte längre ska omfattas av personlig assistans. Den ska ersättas av insatsen förebyggan­de pedagogisk­t stöd.

Staten föreslås få ta hela ansvaret för den personliga assistanse­n. I dag är det delat mellan kommun och stat. Försäkring­skassan föreslås få ansvara för besluten, den enskilde ska inte behöva ansöka på två ställen och gränsen på 20 timmar per vecka för att få ersättning tas bort..

Utredninge­n föreslår lägre schabloner­sättning för brukare som har, till exempel, sin sambo anställd som assistent. Kostnadern­a för assistanse­n bedöms vara lägre där än hos brukare som inte delar hushåll med en assistent.

 ?? Bild: Pontus Lundahl/tt ?? Sexårige Jakob Franzén behöver assistens dygnet runt för att överleva. Om Lss-utredarens förslag blir verklighet riskerar många familjer med liknande behov att hamna i kläm, befarar hans föräldrar Annika Holm och Johan Franzén. ”Det är verkligen att dra undan mattan för människor som har stora behov”, säger mamman Annika Holm.
Bild: Pontus Lundahl/tt Sexårige Jakob Franzén behöver assistens dygnet runt för att överleva. Om Lss-utredarens förslag blir verklighet riskerar många familjer med liknande behov att hamna i kläm, befarar hans föräldrar Annika Holm och Johan Franzén. ”Det är verkligen att dra undan mattan för människor som har stora behov”, säger mamman Annika Holm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden