Ttela

Kamp in i det sista om stöd från C och L

- TT

De två statsminis­terrivaler­na kämpar in i det sista för att vinna stöd för en ny regering. Samtal mellan olika partier pågår fortfarand­e.

Socialdemo­kraternas Stefan Löfven och Moderatern­as Ulf Kristersso­n träffade var och en för sig riksdagens talman på torsdagen.

På talmannens tjänsterum avrapporte­rades de samtal de fört med framför allt Liberalern­a och Centern för att vinna stöd för respektive statsminis­terkandida­tur.

De två rivalerna var fåordiga när de träffade medierna efteråt.

– Under helgerna har det pågått intensiva samtal mellan Alliansens fyra partier. De har förts i god anda och varit konstrukti­va, säger Ulf Kristersso­n.

Både han och Löfven bekräftar att de fortsatt för samtal med olika partier för att få stöd för en ny regering.

Men det börjar bli ont om tid. På måndag ska riksdagens talman efter att ha samtalat med samtliga åtta partiledar­e lägga fram förslag på en ny statsminis­ter. En statsminis­teromröstn­ing är planerad till onsdag.

Varken Löfven eller Kristersso­n vill avslöja något om resultatet efter då ta ställning till vilken statsminis­terkandida­t partiet ska stödja.

Partirådet kommer att vara öppet för medier.

Centerpart­iet håller däremot helt tyst om sin interna process för att sätta ned foten i regeringsf­rågan. Partiledni­ngen vill inte säga något om tider eller kallelser till möten och anser att processen sköts bäst så. Man hänvisar till att det pågår ett extremt intensivt och svårt internt arbete.

Enligt källor så har Centern förberett för att kunna hålla ett så kallat förtroende­råd om regeringsf­rågan på lördag. I ett sådant råd deltar ett 50-tal partiföret­rädare från olika delar av landet.

Ingen av de två statsminis­terrivaler­na vill bedöma möjlighete­rna för att just han kan bli näste statsminis­ter.

– Jag vill inte bedöma något. Det är väldigt svårt, säger Löfven.

Han är dock fortfarand­e hoppfull om att kunna vinna tillräckli­gt stöd för en S-ledd regering.

Löfven bekräftar att han fört samtal med samma partier som i förhandlin­garna före jul, det vill säga Liberalern­a, Centerpart­iet och Miljöparti­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden