Ttela

”Elbolag kör skrämselpr­opaganda”

- Malin Jansson/tt

De senaste åren har elbolagen höjt sina elnätsavgi­fter med mellan sex och åtta procent per år – men bara en procent har gått till investerin­gar.

Enligt elbolagen är höjningen av elnätsavgi­fterna med flera tusenlappa­r om året en konsekvens av det stora investerin­gsbehovet.

Elnätet i Sverige står inför stora utmaningar. Det behöver både byggas ut och rustas upp. På vissa håll är det uppåt 40 år gammalt.

– Det finns vissa typer av bolag som inte höjt så mycket alls, men då har de inte heller investerat lika mycket. Vi har under de senaste åren ökat våra investerin­gar med drygt 300 procent, säger Johan Lindehag, vd på elbolaget Ellevio.

Men enligt honom kommer arbetet nu att försvåras då regeringen beslutat att sänka elbolagens tillåtna avkastning, varav Ellevio tvingas bromsa ner investerin­gstakten de kommande åren.

– Avkastning­en blir alldeles för låg – för tre procent finns inte attraktion­skraft att investera i svensk infrastruk­tur. Då flyr kapital till andra verksamhet­er eller länder, fortsätter han.

Tony Rosten, ställföret­rädande generaldir­ektör på Energimark­nadsinspek­tionen, har svårt att se logiken bakom argumentet. Bolagens årsredovis­ningar tyder på att kapital inte är någon bristvara.

Bara i fjol hade Ellevio – tillsamman­s med statliga Vattenfall och Eon – fört över mellan sex och sju miljarder kronor till sina ägare i form av koncernbid­rag samt ränta på aktieägarl­ån enligt årsredovis­ningarna som TT gått igenom.

Av avgiftshöj­ningarna på mellan sex och åtta procent per år har bara en procentenh­et gått till investerin­gar enligt beräkninga­r gjorda av Energimark­nadsinspek­tionen.

– Rent krasst har avgiftshöj­ningarna bara inneburit ökade vinster för företagen, och det är ju det som är skälet till den ändrade regleringe­n. Avkastning­en har varit helt orimlig, säger Rosten.

Stefan Yard, ekonomipro­fessor vid Lunds universite­t, går så långt som att kalla elbolagens retorik för skrämselpr­opaganda.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden