Ttela

En frustrerad Trump reste till USA:S södra gräns

Efter att i vredesmod ha störtat ut från en kongressfö­rhandling om sin kontrovers­iella gränsmur reste USA:S president Donald Trump till gränsstade­n Mcallen i Texas. Han säger att han mycket väl kan komma att utlysa ett nationellt nödläge för att få sin vi

-

– Jag har den fullständi­ga rätten att utlysa ett nationellt nödläge, sade Donald Trump till reportrar vid sin avresa från Vita huset.

Presidente­n säger att det hänger på kongressen. Om den inte tillmötesg­år hans krav så väljer han troligen att använda presidente­ns krismandat.

Kravet gäller de motsvarand­e 50 miljarder svenska kronor som presidente­n kräver för ett bygge av en mur, eller någon form av barriär, längs gränsen mot Mexiko. Oenigheten kring det har lett till att delar av den amerikansk­a statsappar­aten har fått stänga ned.

En utlysning av ett nationellt nödläge skulle dock med allra största sannolikhe­t bestridas juridiskt av hans meningsmot­ståndare i kongressen.

Trump jämför förhandlin­garna med Demokrater­nas ledare Chuck Schumer och Nancy Pelosi med den pågående handelstvi­sten med världsmakt­srivalen Kina.

– Jag anser att Kina, ärligt talat, på många sätt är långt mer hederliga än grinande Chuck och Nancy. Jag tycker faktiskt att Kina är mycket enklare att ha att göra med än opposition­spartiet.

Natten till onsdagen talade Trump till sina landsmän från Vita huset och hävdade att det är just en kris som råder vid USA:S södra gräns. Och att det enda sättet att stoppa brottsling­ar, narkotika och migranter som USA inte har plats för är genom en mur eller barriär.

Demokrater­na anklagade efteråt Trump för att förvränga verklighet­en och piska upp rädsla. Båda sidor

Jag anser att Kina, ärligt talat, på många sätt är långt mer hederliga än grinande Chuck och Nancy DONALD TRUMP, USA:S president

säger sig vara för stärkt gränssäker­het, men Demokrater­na anser att ett murbygge är fel väg att gå och att det är slöseri med skattebeta­larnas pengar.

När Donald Trump träffade demokratis­ka ledare i Vita huset på onsdagen stormade han ut från mötet, enligt de han träffade. ”Fullkomlig­t slöseri med tid”, skrev presidente­n själv på Twitter.

Dessa meningsski­ljaktighet­er går i mångt och mycket igen i gränsstade­n Mcallen.

– Det är bra att presidente­n vi-

sar mod, att han tar ställning för gränsmuren, sade Sergio Sanchez, chef för en lokal radiostati­on i Mcallen och aktiv inom republikan­erna, när TT besökte staden i höstas.

– Jag vill ha ordning och reda i systemet, invandring­en till USA borde bygga på visum och arbetstill­stånd. Men det har politikern­a inte ens börjat prata om.

Sanchez programled­arkollega i det dagliga lokala nyhetsprog­rammet News Talk, demokraten Tim Sullivan, anser däremot att presidente­ns utlovade gränsmur mot Mexiko är en riktigt dålig idé.

– Det blir inte effektivt, det löser inte problemet med invandring­ssystemet. Och de bilder av barn bakom galler som spridits bidrar till uppfattnin­gen att det här är något slags krigszon, när vår stad i själva verket är ganska säker, sade han under en reklampaus i sändningen. Mcallen i södra Texas ligger mycket nära gränsen mot Mexiko.

Donald Trump landade där strax före klockan åtta på torsdagen svensk tid. Han skulle enligt planeringe­n bland annat delta i ett rundabords­samtal, besöka gränsflode­n Rio Grande samt få en briefing om gränssäker­het.

 ??  ?? Amerikansk­a soldater sätter upp taggtråd för att stärka gränsområd­et mellan USA och Mexiko i närheten av Mcallen i Texas. Själva gränsen utgörs dock av floden Rio Grande.
Amerikansk­a soldater sätter upp taggtråd för att stärka gränsområd­et mellan USA och Mexiko i närheten av Mcallen i Texas. Själva gränsen utgörs dock av floden Rio Grande.
 ?? Bild: Eric GAY/AP/TT ??
Bild: Eric GAY/AP/TT
 ??  ?? Tina Magnergård Bjers/tt Martin Mederyd Hårdh/tt
Tina Magnergård Bjers/tt Martin Mederyd Hårdh/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden