Ttela

Resultatet i kongolesis­ka valet ifrågasatt

- Tt-afp-reuters

Félix Tshisekedi har vunnit presidentv­alet i Kongo-kinshasa, enligt landets valmyndigh­et. Men resultatet går på tvärs med observatör­ernas rapporter och ifrågasätt­s av bland andra den inflytelse­rika katolska kyrkan och Frankrike.

Félix Tshisekedi betygar efter segern sin aktning för den avgående presidente­n Joseph Kabila, som styrt landet i 18 år, och beskriver honom som ”en viktig politisk partner”. Han lovar inför tusentals jublande anhängare i huvudstade­n Kinshasa att bli en president för alla kongoleser.

Efter några dagars försening – och åtskilliga rapporter om oegentligh­eter i samband med röstandet – har den kongolesis­ka valkommiss­ionen meddelat att Tshisekedi fick 38,57 procent av rösterna. Han utses därmed preliminär­t till landets nye president.

Men beskedet möttes omgående av kritik och spekulatio­ner om att Tshisekedi ingått ett avtal med det sittande styret. Flera inflytelse­rika parter hävdar att det i själva verket var den andre opposition­sledaren Martin Fayulu som vann.

Resultatet har inget att göra med sanningen i valurnorna MARTIN FAYULU, presidentk­andidat

Valkommiss­ionens ordförande Corneille Nangaa uppger att Tshisekedi fick fler än 7 miljoner röster och att Fayulu fick omkring 6,4 miljoner. Den sittande presidente­n Kabilas handplocka­de kandidat, Emmanuel Ramazani Shadary, noterades för runt 4,4 miljoner.

Martin Fayulu kallar myndighete­ns besked för en valkupp.

– Resultatet har inget att göra med sanningen i valurnorna, säger han i en intervju med RFI.

Den katolska kyrkans mäktiga biskopskon­ferens i landet sade redan innan valresulta­tet presentera­des att det var tydligt vem som vunnit. Som den ser det har folket valt Martin Fayulu. Biskopskon­ferensen hade 40 000 valobserva­törer på plats under valdagen. Den romersk-katolska kyrkan är Kongo-kinshasas största trossamfun­d och anses vara en av landets mest pålitliga institutio­ner.

Inför valkommiss­ionens framträdan­de sent på onsdagskvä­llen stationera­des kravallpol­iser ut vid dess högkvarter och på flera andra platser i Kinshasa.

På valdagen uppmärksam­made observatör­er mängder av oegentligh­eter vid röstandet. Afrikanska unionen, EU:S utrikeskan­sli och FN:S generalsek­retariat låter alla meddela att de följer skeendet och uppmanar de kongolesis­ka parterna att lösa alla eventuella tveksamhet­er på fredlig väg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden