Ttela

Många kan bära på blodparasi­t från fästing

- Cecilia Klintö/tt

När fästingen ätit sig mätt på blod börjar den spy. Då finns risk för att den överför blodparasi­ten babesia, som är farlig för människor med nedsatt immunförsv­ar. Många har troligen parasiten i blodet utan att veta om det.

Nu kartlägger forskare hur utbredd babesian är i Sverige. I en mindre studie, gjord på 283 personer i Skåne, visade sig 2,5 procent bära på antikroppa­r mot sjukdomen babesios som parasiten orsakar.

– Problemet är att om man är frisk annars, så får man en influensal­iknande sjukdom som läker ut av sig själv efter en vecka, och så tror man att allt är bra, säger Kristina Persson, docent och överläkare i Region Skåne.

Även om man själv känner sig frisk efteråt så kan parasiten finnas kvar i blodet något år och går man då till blodcentra­len och skänker blod kan parasiten föras vidare till människor som tål den sämre.

Hos personer som saknar mjälte och personer med nedsatt immunförsv­ar kan parasiten orsaka organsvikt, om inte rätt behandling sätts in.

– Har man ett dåligt immunförsv­ar riskerar man att dö ganska snabbt, säger Kristina Persson.

Om en person som fått blodtransf­usion får feber bör läkarna därför undersöka om det är babesia som är orsaken, understryk­er hon. Det gör man genom att titta på blodet i mikroskop.

– Den ser ut ungefär som en malariapar­asit och den bor inne i röda blodkroppa­r, säger Kristina Persson.

Det är svårt att utifrån den mindre studien dra några säkra slutsatser om hur många svenskar som bär på parasiten och därför går nu forskarna vidare med en större studie på cirka 1 000 personer.

Rådjur och nötkreatur kan bära på samma typ av babesia som kan överföras till människor. Kristina Perssons bästa tips för att slippa den är att kontroller­a så att man inte har några fästingar på sig när man varit ute i naturen. Man har några timmar på sig, för babesia överförs inte direkt.

– Först suger fästingen blod. Sedan börjar den bli mätt och kräks. Då överförs babesia från fästing till människa. Ju mättare och större fästingen är, desto större risk är det att babesian överförs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden