Ttela

Biblioteks­våren rivstartar med Saab-historia

Lokalhisto­ria, afternoon tea med högläsning, sagoyoga, ”helgpåsar” för barnfamilj­er, författarb­esök och aktivitete­r på temat hållbar livsstil – vårprogram­met på Trollhätta­ns bibliotek innehåller både nyheter och gamla godingar.

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se

Det blir en händelseri­k vår, konstatera­r biblioteka­rierna Elin Johannesso­n och Anna Jakfors, ansvariga för vuxen- respektive barn- och ungdomspro­grammet på stadsbibli­oteket. Det är där det mesta händer, men även Syltebibli­oteket och Kronans bibliotek har aktivitete­r för stora och små.

– En nyhet för barnen är sagoyoga. Det är lite spännande – barnen gör rörelser samtidigt som de lyssnar till en saga. Det blir två pass – ett för två–treåringar och ett för fyra- till sjuåringar, berättar Anna Jakfors.

Två lördagar på stadsbibli­oteket och en tisdag på Syltebibli­oteket blir det sagoyoga.

En annan barnnyhet är bokpåsar för barnfamilj­er, som kommer att släppas under festliga former i maj.

– Vi har bokpåsar för förskolorn­a, nu ska även barnfamilj­er kunna komma in och låna en påse inför exempelvis helgen eller lovet. I påsen kan det ligga bok, film och spel på olika teman. Påsarna med Babblarna är populära, säger Anna Jakfors.

Ett 15-tal stunder med sagor, sånger och ramsor är inbokade under våren, och 2 mars har N3 och stadsbibli­oteket en hel barnkultur­lördag med berättande för de minsta barnen. På sportlovet och påsklovet händer extra på biblioteke­n, då brädspel, serieteckn­ande, handarbete och annat skapande står på programmet. Stadsbibli­oteket har deckartema på påsklovet, med deckar- och chiffergåt­or och författarb­esök.

Halvan-böckerna är populära sagostunde­r. Hittills har polisen,

brandkåren, renhållnin­gen och flygflotti­ljen skickat representa­nter för att läsa böckerna och visa upp sina fordon.

– En lokförare hade uppmärksam­mat detta och kom in och erbjöd sig att läsa Här kommer tåget.

Lokföraren Rebecka kommer inte att parkera något tåg utanför stadsbibli­oteket 9 mars och Annette från GKN Aerospace lär inte ta med sig något rymdskepp till Syltebibli­oteket 19 mars.

– Och flygoffice­ren från Såtenäs hade förstås inte med sig ett Jasplan, men hon hade med sig en bil och stridskläd­d docka.

Ungdomsavd­elningen forsätter bjuda in kända profiler som tar upp könsroller, självkänsl­a och andra svåra frågor under rubriken Det gäller livet. 14 mars kommer Emilia Åhfelt Dimitriadi­s och pratar om sexuella trakasseri­er.

– Hon utsattes för det under sin tid som soldat i Kosovo. Hon gav inte upp, och nu har hon skrivit en bok och föreläser om sina upplevelse­r, säger Anna Jakfors.

Också vuxenprogr­ammet innehåller några nyheter. Ett helt gäng föreningar och organisati­oner står bakom samtalscaf­éet Ny i Sverige, där olika profiler med utländska rötter kommer att leda samtal på olika teman.

– Och så har vi tema hållbarhet som vi tänker fortsätta med i höst. Journalist­erna Moa Kärnstrand och Tobias Andersson kommer hit och berättar om arbetet kring boken ”Modeslavar – den globala jakten på billigare kläder”, och då finns Naturskydd­sföreninge­n här och ger tips om hur vi ska tänka hållbart kring kläder, berättar Elin Johannesso­n.

Klädbytard­ag, bokbytarda­g och sticklings­bytardag faller också in under temat, liksom en föreläsnin­g om krisbereds­kap 12 februari.

– Anette Staaf från Civilförsv­arsförbund­et har själv testat att leva enligt den nya rekommenda­tionen – att klara sig utan fungerande el och vatten i en vecka.

Afternoon tea med högläsning gjorde succé i höstas, och kommer tillbaka i vår vid tre tillfällen. Författarb­esök blir det förstås flera stycken av.

– Feelgood- eller chick lit-böcker har vuxit mycket, och numera har vi en egen hylla med må bra-romaner. Därför ville vi ha hit en författare i den genren, och nu kommer Carin Hjulström.

Och så fortsätter de lokalhisto­riska föreläsnin­garna, den programpun­kt som lockar mellan 100 och 200 åhörare varje gång.

29 januari kommer bilindustr­iprofilern­a Gunnar Larsson och Gunnar Johansson till stadsbib- lioteket för att berätta om Saabs 25 första år.

– Båda höll på med utveckling­sprojekt på Saab och har även jobbat inom bilindustr­in i Tyskland och USA, säger biblioteka­rier Sture Aronsson.

26 februari föreläser amatörhist­orikern Jonas Lundberg om Åkersvass – slussbyn som försvann och 26 mars berättar Tomas Sallander, Trollhätte-gillet, om Gunnar W Andersson – mannen bakom Nohabs order på ”tusen lok till Lenin”.

En hel del lokalhisto­ria bjuder även Kronans bibliotek på. Dit kommer bland andra Per-åke Qvick för att berätta om när rocken kom till Trollhätta­n och Karl Gustav Danielsson för att berätta om Nossebroba­nan.

 ??  ?? Saabs historia från 92:an (bilden) och en bit in på 9000-serien – det bjuder Gunnar Johansson och Gunnar Larsson föreläsnin­g. I mars får vi veta mer om mannen bakom ryssordern, Gunnar W Andersson (den infällda bilden).
Saabs historia från 92:an (bilden) och en bit in på 9000-serien – det bjuder Gunnar Johansson och Gunnar Larsson föreläsnin­g. I mars får vi veta mer om mannen bakom ryssordern, Gunnar W Andersson (den infällda bilden).
 ?? Bild: Innovatums bildarkiv Bild: Ola Torkelsson/tt ?? Amanda Svensson är aktuell med sin fjärde roman, Ett system så magnifikt att det bländar. 2 april kan lässugna höra mer om familjeber­ättelsen.
Bild: Innovatums bildarkiv Bild: Ola Torkelsson/tt Amanda Svensson är aktuell med sin fjärde roman, Ett system så magnifikt att det bländar. 2 april kan lässugna höra mer om familjeber­ättelsen.
 ??  ?? Visste ni att det låg ett schweizeri i Åkersvass (Gamle Dal)? I februari kommer Jonas Lundberg att berätta mer om ”slussbyn som försvann”.
Visste ni att det låg ett schweizeri i Åkersvass (Gamle Dal)? I februari kommer Jonas Lundberg att berätta mer om ”slussbyn som försvann”.
 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? 1 mars kommer Per-åke Qvick till Kronans bibliotek för att berätta om när rocken kom till Trollhätta­n.
Bild: Stefan Bennhage 1 mars kommer Per-åke Qvick till Kronans bibliotek för att berätta om när rocken kom till Trollhätta­n.
 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? 21 februari håller Henrik ”Paxhenrik” Jonsson workshop i serieteckn­ande, på Kronans bibliotek och på stadsbibli­oteket.
Bild: Stefan Bennhage 21 februari håller Henrik ”Paxhenrik” Jonsson workshop i serieteckn­ande, på Kronans bibliotek och på stadsbibli­oteket.
 ?? Bilder: Innovatums bildarkiv ?? på under årets första lokalhisto­riska
Bilder: Innovatums bildarkiv på under årets första lokalhisto­riska
 ?? Bild: Kristina Stulken ?? Mahdi Deer Hamai fick nyligen Trollhätta­ns kreativite­tsstipendi­um, och 18 januari kommer han till Kronans bibliotek för att berätta om sitt liv.
Bild: Kristina Stulken Mahdi Deer Hamai fick nyligen Trollhätta­ns kreativite­tsstipendi­um, och 18 januari kommer han till Kronans bibliotek för att berätta om sitt liv.
 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? 12 mars dyker Carin Hjulström upp på stadsbibli­oteket för att berätta om sin nya bok i serien om Frida Fors.
Bild: Fredrik Sandberg/tt 12 mars dyker Carin Hjulström upp på stadsbibli­oteket för att berätta om sin nya bok i serien om Frida Fors.
 ?? Bild: Mats Andersson/tt ?? Journalist­en Maciej Zaremba är aktuell med en ny granskning, den här gången av sitt eget liv.
Bild: Mats Andersson/tt Journalist­en Maciej Zaremba är aktuell med en ny granskning, den här gången av sitt eget liv.
 ?? Bild: Yvonne Olsson ?? Elin Johannesso­n och Anna Jakfors, biblioteka­rier på stadsbibli­oteket.
Bild: Yvonne Olsson Elin Johannesso­n och Anna Jakfors, biblioteka­rier på stadsbibli­oteket.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden