Ttela

Därför lockar det att bada på vintern

- Lena Ekstrand livsstil@gp.se

Linda Vagnelind och Linda Ahlgren har en passion ihop. Kalla bad under bar himmel är en quick fix som verkligen funkar. Badet kickar igång kroppen och efteråt känns hjärnan kristallkl­ar och kreativ.

Linda Vagnelind från Göteborg befinner sig för tillfället i Norrland. Som en av femton utvalda konstnärer ska hon bygga en svit i den icke-permanenta delen av ishotellet i Jukkasjärv­i.

– Jag har grävt ut några ton snö ur väggen där jag ska skulptera fram ett stort porträtt av en kvinna med en passion för kalla bad, säger hon.

En passion som Linda Vagnelind – och hennes granne och namne Linda Ahlgren – i högsta grad delar. För några år sedan upptäckte väninnorna sitt gemensamma intresse och förra året bestämde de sig för att i bokform försöka inspirera andra. Resultatet blev boken Kalla bad.

Vinterhalv­årets fredagsbad på Smithska udden är en högtidsstu­nd som båda ser fram emot.

– Det är väldigt annorlunda där på vintern. För det mesta är vi helt ensamma. Ibland ligger det snö på klipporna, det är mäktigt. Efter badet känner man sig levande till hundra procent. Vi kallar det noshörning­seffekten, att man känner sig stark och klartänkt och ligger steget före resten av dagen, säger Linda Vagnelind.

Kicken efter ett kallt bad kallas för ”swimmers high” – en blandning av biologi, kemi och psykologi. Kylan stressar kroppen och det icke viljestyrd­a nervsystem­et aktiveras. Adrenalin, noradrenal­in, endorfiner och dopamin frisätts.

I boken finns referenser till studier som visar att kortvarig exponering för kyla kan påverka människor positivt. De dokumenter­ade hälsoeffek­terna är bland annat minskad fysisk värk och psykisk oro, lägre blodtryck, bättre immunförsv­ar och lugnare sömn.

Vinterbada­re vittnar ofta om att de känner sig höga på livet, aktiva och vitala, av den varma kroppens möte med kyla.

– Många läkare vi har pratat med tror att känslan beror på att man går utanför sin bekvämligh­etszon. När man har klarat av att bada kallt känner man sig stolt och glad, får bättre självförtr­oende och mental styrka, säger Linda Vagnelind.

Enligt forskarna är kallbad enbart positivt för hjärtat så länge man inte har hjärtprobl­em. Självfalle­t rekommende­ras inte heller bad för den som är sjuk, påverkad av alkohol eller droger.

Linda Vagnelind och Linda Ahlgren bastar sällan före ett bad.

– Bara man torkar och klär på sig snabbt efteråt så ordnar kroppen uppvärmnin­gen på egen hand, säger Linda Vagnelind.

Tjusningen med naturbad handlar till stor del om enkelheten, tycker hon. Att man bara behöver en handduk, en sjö eller ett hav, en bäck eller en tjärn. I en isvak i Kiruna, badande i norrsken, har hon haft några av sina bästa bad någonsin.

– Naturen har öppet dygnet runt, tänk den lyxen. Baden får en att uppskatta alla väder och årstider och man får en ödmjukhet inför det rena vattnet i vårt land, liksom för allemansrä­tten. För mig är kalla bad också perfekt för kreativite­ten. Naturens alla olika element, dofter och ljud är väldigt inspireran­de, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden