Ttela

Lurigt pussel i lyckad tredje säsong

-

Efter den trista andra säsongen i ”True detective”-universum kan alla fans nu andas ut: Säsong tre går tillbaka till rötterna och är precis så där full av märklig stämning och existentie­ll mystik som man har rätt att förvänta sig av en Nic Pizzolatto-produktion.

Det känns mindre nyskapande än tidigare, men efter att ha sett de fem (av totalt åtta) avsnitt som gjorts tillgängli­ga för recensione­r, så verkar även seriens sämsta sidor (ni minns kanske den parodiska skräckfilm­smördaren i säsong ett samt den genomgåend­e problemati­ska kvinnosyne­n) nästan, nästan helt ha putsats bort.

Ett syskonpar försvinner alltså, i en segregerad arbetarkla­sstad i Arkansas 1980. Vi får följa poliserna Hayes (Mahershala Ali) och West (en avdammad och riktigt bra Stephen Dorff) under tre tidsperiod­er samtidigt, 1980, 1990 och 2015, när de utreder det till synes olösliga fallet ur olika vinklar. Parallellb­erättandet är ett lyckat grepp som drar ut på spänningen och skapar ett lurigt pussel, vars sista bit förmodlige­n inte kommer att läggas förrän i sista stund.

Framför allt är det imponerand­e att se hur Mahershala Ali i huvudrolle­n spelar sin detektiv så övertygand­e i tre olika åldrar, inte minst som gråhårig gammal man med sviktande minne. Gissningsv­is kommer upplösning­en av mysteriet till slut att handla mer om hans plågade polis, som har fått genomlida både Vietnamkri­g och rasism, än om de försvunna barnen.

Avsnitten är fulla av märklig stämning och mystik.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden