Ttela

Nytt försök för att skydda lekplatser

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

Nu ansöker kommunen återigen om kameraöver­vakning av Mackenlekp­latsen och Skrotnisse­s lekplats.

Nu gör Trollhätta­ns stad ett nytt försök för att få till övervaknin­gskameror på temalekpla­tserna.

Sommaren 2017 ansökte kommunen om tillstånd för kameraöver­vakning på ett antal platser. För att öka tryggheten för tåg- och busspendla­rna ville Trollhätta­ns stad placera kameror vid en undanskymd cykelparke­ring i Järnvägspa­rken och på pendelpark­eringen i Folkets park.

Det gav länsstyrel­sen tillstånd för. Däremot blev det kalla handen för kameror vid två av Trollhätta­ns temalekpla­tser. Då hade såväl Skrotnisse­s lekplats på Spikön och Macken-lekplatsen i Marie Alberts park utsatts för skadegörel­se vid flera tillfällen. Exempelvis hade rattarna stulits från de specialbyg­gda bilarna och flyg-saaben.

Ett år har gått sedan avslaget, och tyvärr har problemet inte försvunnit.

– Nej, skadegörel­sen har fortsatt. Senast var det en brand på Mackenlekp­latsen, säger Elisabeth Linderoth, gatu- och parkchef.

Det var i september som några rådiga Trollhätte­bor släckte en brand i Roy och Rogers verkstad. Branden hade troligen anlagts av några ungdomar som sågs springa från platsen.

– Vi ger inte upp utan tänker skicka in en ny ansökan inom kort. I årets budget har samhällsby­ggnadsnämn­den en halv miljon för ökad kameraöver­vakning som vi vill använda för temalekpla­tserna.

Den här gången tänker kommunen trycka på att det inte är barnfamilj­er som ska övervakas – kamerorna ska bara vara igång sena kvällar och nätter.

– Och vi ska göra en bättre beskrivnin­g av problemati­ken. Sen hoppas vi förstås på att få ja, säger Elisabeth Linderoth.

Förra året tog Datainspek­tionen över tillstånds­prövningen och tillsynen, och då infördes också lättnader kring kameraöver­vakning. Exempelvis behöver inte längre butiker, privatpers­oner med flera söka tillstånd, så länge de följer reglerna i dataskydds­förordning­en.

 ??  ??
 ?? Bild: Joachim Flodin ?? 2017 fick snickaren Mikael Back rycka ut till Skrotnisse­s lekplats, sedan bland annat flyg-saaben utsatts för skadegörel­se.
Bild: Joachim Flodin 2017 fick snickaren Mikael Back rycka ut till Skrotnisse­s lekplats, sedan bland annat flyg-saaben utsatts för skadegörel­se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden