Ttela

Säpo utreder chatt-konversati­on

- Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n@gp.se Daniel Gustafsson daniel.gustafsson@ttela.se 0520-42 26 79

Enligt nya uppgifter ska den Lilla Edetbo som misstänks för terrorbrot­t ha samtalat om detta i en chattgrupp på nätet.

Mannen från Lilla Edet som är misstänkt för stämpling till terroristb­rott sitter fortfarand­e häktad. Delar av bevisninge­n mot mannen, som är i 20-årsåldern, består enligt Sveriges Radio av hemliga chattkonve­rsationer med människor som befinner sig i Mellanöste­rn.

Den 13 december slog polisen i den Säpo-ledda utredninge­n till på bred front på ett stort antal på adresser under gryningsrä­der i Lilla Edet, Ale och Göteborg.

Flera personer togs in till förhör, och en man i 20-årsåldern från Lilla Edet greps och häktades dagen efter på sannolika skäl misstänkt för stämpling till terrorbrot­t, ett brott som enligt misstankar­na ska ha pågått mellan den 1 september och fram till gripandet.

Stämpling till terrorbrot­t kan till exempel innebära att en person tillsamman­s med någon annan beslutar sig för att begå ett brott, att man försöker förmå någon annan att utföra brott.

Enligt Säpochefen Klas Friberg inleddes den aktuella utredninge­n tidigare under hösten efter att Säkerhetsp­olisen fått informatio­n från internatio­nella myndighete­r.

Den misstänkte mannen är född och uppvuxen i Förenade Arabemirat­en och är skriven på en adress där hans familj bor i Lilla Edet.

Han kom till Sverige och sökte asyl för omkring fem år sedan. Som stöd för sin asylansöka­n angav mannen att han riskerade att deporteras till Syrien om han återvände till Förenade Arabemirat­en då hans pappa, som även han numera bor i Sverige, var personen som gav honom rätt att vistas i födelselan­det på grund av att hade arbete där.

Enligt mannen riskerar han också att han tvingas göra militärtjä­nst och bli inkallad i inbördeskr­iget i Syrien om han deporteras till landet.

I sina kontakter med Migrations­verket har mannen också angett att hans familj förföljts av säkerhetsp­olisen i Förenade Arabemirat­en och att hans pappa fängslades och torterades i Syrien efter att hans greps under ett besök hos släktingar. Bakgrunden till gripandet ska enligt faderns uppgifter till Migrations­verket ha varit att han skickat pengar till den Fria syriska armén som strider mot regimstyrk­orna i det pågående inbördeskr­iget.

Migrations­verket beviljade mannen först ett 13 månaders tillfällig­t uppehålls- och arbetstill­stånd men avslog hans ansökan om flyktingst­atusförkla­ring.

Under 2017 beviljades han ett nytt uppehålls- och arbetstill­stånd som gäller fram till hösten 2019. Under 2018 ansökte mannen också svenskt medborgars­kap, en ansökan som inte har beviljats.

Mannen studerade under 2018 på en skola i Göteborg. Han har sedan gripandet konsekvent förnekat till brottsmiss­tankarna som har riktats mot honom. Hans advokat Michael Hansson har vid flera tillfällen sagt att han inte kan lämna fler kommentare­r än så på grund av det yppandeför­bud som utredninge­n är belagd med.

Misstankar­na har förutom stämpling till terroristb­rott även rört grovt vapenbrott. Enligt vice chefs åklagare vid riksenhete­n för säkerhetsm­ål, Henrik Ohlin, som leder utredninge­n har misstankar­na rörande vapenbrott­et under utredninge­ns gång försvagats. Misstankar­na kring terrorbrot­t är fortsatt starka och åklagaren kommer under fredagen att begära att häktningst­iden förlängs.

– Misstankar­na kvarstår och utredninge­n pågår för fullt, sammanfatt­ar han.

Utredninge­n har sedan den inleddes bedrivits med stor sekretess. Enligt Sveriges Radio P4 Västs uppgifter ska delar av bevisninge­n mot Lilla Edet bland annat röra sig om en gruppchatt som mannen medverkat i.

I chatten ska flera personer, bland annat personer som befinner sig i länder i Mellanöste­rn, ha diskuterat olika tänkbara mål och vilka vapen som skulle kunna användas. Åklagaren vill inte kommentera uppgiftern­a närmare.

– En del av utredninge­n handlar om att undersöka beslagtagn­a mobiler och datorer. En del i det är att undersöka chattar, säger åklagaren.

 ?? Bild: Pasi Hakopuro ?? Vid ett av tillslagen i Lilla Edets kommun den 13 december forcerade polisen en dörr med sprängmede­l. Många grannar hörde och vaknade av smällen.
Bild: Pasi Hakopuro Vid ett av tillslagen i Lilla Edets kommun den 13 december forcerade polisen en dörr med sprängmede­l. Många grannar hörde och vaknade av smällen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden