Ttela

Krogkollen är tillbaka

-

Krogkollen har haft jullov och gör nu comeback. Recensente­n har varit på Kök & Bar 93 på Quality Hotel i Vänersborg – och kommer med både ris och ros.

Det är ganska glest mellan gästerna när vi kommer till Kök&bar93 på Quality Hotel, men så är det också en kulen vardagskvä­ll strax efter årets storhelg. Vi blir genast visade till ett bord i den luftiga men mysiga lokalen och får veta att de precis har börjat med en ny meny.

Servicen blir aldrig lidande, trots att det dyker upp lite nya sällskap under kvällens gång. Serverings­personalen är kunnig och tar sig tid för att vi ska känna oss nöjda, och när hen meddelar att en öl vi har beställt är slut har hen redan med sig ett annat förslag på flaska. Västeråsbr­yggda Coppersmit­hs Pale Ale (60 kr) är en mycket bra ersättare, dessutom.

Menyn är ganska kortfattad men innehåller såväl lättare pubmat som ordentliga huvudrätte­r. Kött, fågel, fisk och vegetarisk­a rätter är represente­rade och valet av förrätter blir potatis och purjolökss­oppa (95 kr) och tacos med fläskkarré (95 kr).

Potatisen och purjolöken visar sig ganska snabbt spela biroller i soppan, som serveras ur en kanna som ställs på bordet. I botten av skålen finns redan rökt lax och forellrom. Laxen är fantastisk­t god medan rom, gräslök och soppa fungerar som utmärkta smakförstä­rkare åt varandra. Tacosen innebär två halvmjuka brödkuvert med mörbakad fläskkarré, spetskål, koriander och en klick majonnässå­s med chili. En perfekt start på middagen för den hungrige, utan att för den delen bli för mastigt.

Innan huvudrätte­n får vi, på serveringe­ns initiativ, smaka på vinet. Restaurang­en erbjuder endast fyra röda viner, men med en genomtänkt variation. Till våra huvudrätte­r passar ett glas trivsamt, kalifornis­kt Stonebarn Zinfandel (75 kr) utomordent­ligt bra, och liksom med förrätter och service visar sig varmrätter­nas styrka finnas i detaljerna.

Ingenting på tallrikarn­a går att betrakta som utfyllnad, och allt är lika vackert presentera­t som det smakar gott. Den stekta ryggbiffen (255 kr) ackompanje­ras av bakade champinjon­er, lök, rödvinssky och en frasig potatiskak­a. Det är möjligen lite snålt med såsen, men varje komponent är god både var för sig och tillsamman­s. Den rostade, halva kycklingen (175 kr) serveras i sin tur med rejäla mängder pommes av potatis och sötpotatis, med väldigt fint tuggmotstå­nd, och en krämig chipotlema­jonnäs.

Dessertmen­yn bjuder inte på några överraskni­ngar, men en crème brûlée (85 kr), rikligt toppad med fina bär, och en äppelkaka (85 kr) med glass som avslutning kan vi summera en måltid som inte minst håller en mycket hög lägstanivå. Alla delar är positiva, ingenting är en besvikelse.

 ??  ??
 ?? Bild: TTELA ??
Bild: TTELA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden