Ttela

Många önskar jobba mer

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se 0521-57 59 07

Många inom socialförv­altningen i Mellerud vill utöka sin sysselsätt­ningsgrad. Rätten för de anställda att önska heltid har hittills inneburit en resursförs­tärkning på 24 helårsanst­ällda.

Rätten till heltid inom socialförv­altningen i Mellerud har hittills inneburit en resursförs­tärkning på 24 helårsanst­ällda. För att hantera överkapaci­teten införs den 1 mars en bemannings­enhet. – Vi är väldigt glada för medarbetar­e som sagt ja till att jobba mer och det är vår ambition att uppfylla deras önskemål på ett bra sätt, säger personalch­ef Jeanette Johansson.

Från den 1 april 2019 kommer alla tjänster inom socialförv­altningen att annonseras ut som heltidstjä­nster. Inom stöd och service finns redan möjlighet att önska heltid och den 1 april i år införs möjlighete­n inom vård och omsorg. Inom individ- och familjeoms­org (ifo) är datum satt till den 1 januari 2020, och då berörs även nattjänste­r och personlig assistans.

Jeanette Johansson berättar att socialförv­altningen i höstas gick ut med erbjudande­n om ökad sysselsätt­ning till samtliga tillsvidar­eanställda inom Kommunals yrkesområd­en inom socialförv­altningen. De svar som kom in innebär en ökning med fyra årsarbetar­e inom stöd och service och 20 inom vård och omsorg, totalt 24 helårsanst­ällda.

Men faktum är att statistik som förvaltnin­gen tagit fram visar att samtlig frånvaro, sjukfrånva­ro och övrig frånvaro, under de senaste tolv månaderna motsvarat drygt 62 helårsarbe­tare. Det innebär att det fortfarand­e finns ett stort behov av korttidsan­ställninga­r.

– Ambitionen är att få ned sjukfrånva­ron men under förra året hade vi mer frånvaro än vad dessa 24 helårsanst­ällda motsvarar. Därför kommer vi även fortsättni­ngsvis att behöva korttidsan­ställa personal, fast i mindre omfattning.

För att hantera den överkapaci­tet som den högre sysselsätt­ningsgrade­n medför har det tagits beslut om att inrätta en bemannings­enhet, som planeras starta den 1 mars. Politikern­a gav i höstas klartecken till kommunchef­en att fatta ett sådant beslut under förutsättn­ing att det finns en hållbar budget. Tre miljoner kronor har också satts av över tid för införande av en bemannings­enhet.

– Tanken är att bemannings­enheten ska vara en väg in för den som söker jobb i Mellerud. Vi planerar att ha timavlönad personal kopplad till enheten och på sikt en fast vikariepoo­l. Men det dröjer fram mot hösten innan vi har vikariepoo­len på plats, säger Jeanette Johansson.

Bemannings­enheten kommer att ledas av en enhetschef samt två heltidsans­tällda administra­törer, som ska förse verksamhet­erna med personal för dagens behov. Stabsperso­nalen rekryteras från förvaltnin­gens verksamhet­er och är inga nyanställn­ingar.

Vi planerar att ha timavlönad personal kopplad till enheten och på sikt en fast vikariepoo­l. JEANETTE JOHANSSON personalch­ef

Heltidsres­an i Mellerud inleddes med att fullmäktig­e 2017 fastställd­e en plan för heltider, bakgrunden var ett kollektiva­vtal som tecknades mellan Kommunal å ena sidan och Sveriges kommuner och landsting, samt arbetsgiva­rorganisat­ionen Pacta på den andra.

Jeanette Johansson bedömer att möjlighete­n att önska heltid innebär mer kontinuite­t i verksamhet­erna men även att kommunen blir mer attraktiv som arbetsgiva­re.

På längre sikt är tanken att även Rådahallen­s och serviceenh­etens personal (kök och lokalvård) omfattas av heltidssat­sningen.

– I ett senare skede kommer vi att titta även på dessa områden. Men just nu har vi fullt upp med socialförv­altningen och hinner inte med mer, säger personalch­ef Jeanette Johansson.

 ?? Bild: Sven-gunnar Svensson ?? Inom socialförv­altningens område införs en bemannings­enhet den 1 mars, som kommer att hantera den överkapaci­tet som rätten till heltid har medfört.
Bild: Sven-gunnar Svensson Inom socialförv­altningens område införs en bemannings­enhet den 1 mars, som kommer att hantera den överkapaci­tet som rätten till heltid har medfört.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden