Ttela

Fish and chips på nyttigt vis

-

4 pers

500 g filéer av valfri vit fisk

1 kg potatis, gärna Asterix Olivolja 5 dl panko (asiatiskt ströbröd)

1/2 dl finhackade timjanblad

1 vitlökskly­fta, finhackad

1 citron – rivet skal av halva plus klyftor till serveringe­n 2 ägg 1 matsked fransk senap Mjöl till panering Gör så här: Värm ugnen till 225 grader. Värm samtidigt upp en långpanna högst upp. Skala och klyfta eller skiva potatisen (skär ganska tjocka skivor). Häll potatisen i en skål, slå på olivolja och blanda runt så potatisbit­arna täcks. Ta ut långpannan, häll i potatisen, salta och ställ tillbaka. Låt den rosta i 20-25 minuter medan du förbereder fisken. Rör om då och då.

Finhacka timjan och vitlök och riv citronen. Blanda med panko i en skål. Hetta upp en stekpanna till medelvärme. Slå i några matskedar olivolja, häll i pankobland­ningen och låt den brynas tills smulorna börjar få en fin ljusbrun färg. Häll över på en tallrik. Salta, peppra.

Vispa ihop ägg och senap i en djup tallrik. Häll mjöl i en annan.

Skär filéerna först på längden, därefter i 10 cm långa bitar. Doppa först fiskbitarn­a i mjölet, sedan in i äggblandni­ngen och till sist i pankobland­ningen. Tryck till så att smulorna fastnar på fisken. Lägg de panerade fiskbitarn­a en och en på en plåt eller en långpanna. Ställ in i mitten av ugnen i 6-8 minuter.

Servera med citronklyf­tor, majonnäs eller någon annan kall sås.

 ??  ?? Kaksmeten innehåller både smält smör, mortlad kardemumma och kanel vilket gör den extra god.
Kaksmeten innehåller både smält smör, mortlad kardemumma och kanel vilket gör den extra god.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden