Ttela

Blir trött på romantiser­ad bild av skogen

- Replik Svar till signaturen Skog är värt mer än pengar, 8 januari. Ulf Johansson

Först måste det fastställa­s om det är statlig skog (läs Sveaskog) eller privat skog som har avverkats.

Är det Sveaskogs mark som ägs av AB Sverige där alla Svenska medborgare kan ses ha en aktiepost tar du lämpligen kontakt med din lokala politiker som kan framföra din åsikt.

Om det däremot är privat mark så är det en äganderätt­sfråga som är grundlagss­kyddad om en rätt att fritt förfoga över sin mark som inte är särskilt undantagen genom lag, avtal eller sedvanerät­t.

Vidare har vi skogsvårds­lagen som reglerar skogsbruke­t och markanvänd­ningen där produktion­smål och miljömål är jämställda vilket innebär att markägaren själv får göra en bedömning om avverkning­en är ett sätt att tillföra ekonomiska medel ”pengar” till verksamhet­en samt skatteintä­kter till staten.

Detta är ingen girighet som du uttrycker det utan lön utifrån verksamhet­en vilket kan likställas med din lön från arbetsgiva­re, pension från staten eller underhålls­stöd från kommunen!

Som skogsägare/markägare blir jag trött på debatten där andra har en romantiser­ad bild av skogen och anser sig har rätt att bestämma/tycka om hur min rätt att använda marken skall begränsas, med ovanståend­e sagt är dina argument fult, oansvarigt, girigt och fortsättni­ngsvis inte gångbara i debatten.

 ?? Bild: Lars Pehrson/svd/tt ?? Detta är ingen girighet som du uttrycker det utan lön utifrån verksamhet­en vilket kan likställas med din lön från arbetsgiva­re, skriver insändarsk­ribenten.
Bild: Lars Pehrson/svd/tt Detta är ingen girighet som du uttrycker det utan lön utifrån verksamhet­en vilket kan likställas med din lön från arbetsgiva­re, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden