Ttela

Miljömedve­tet hantverk – Dan Broström ger gamla möbler nytt liv

- Daniel Gustafsson daniel.gustafsson@ttela.se 0520-42 26 79

I 20 år har Dan Broström restaurera­t möbler i sin verkstad. Han berättar att människors ökade miljömedve­tenhet gör att fler väljer att laga sina gamla möbler i stället för att slänga och köpa nya. – Många vill rädda miljön och väljer att renovera sina möbler i stället för att slänga dem. Det känns jätterolig­t!

Möbelsnick­aren Dan Broström har under eget namn drivit sitt företag i 20 år. Med anledning av jubileet bjöd han in till öppet hus. Han berättar att det var full fart hela dagen och även när TTELA:S reporter var på plats var det flera kunder som både ville ställa frågor om renovering­ar men också tacka honom för ett väl utfört arbete.

I verkstaden ute på Restad gård tar han emot gamla möbler och renoverar dessa efter kundernas önskemål.

– Det äldsta jag har renoverat var en bänk från 1500-talet. Jag har också gjort några möbler från 1600- och 1700-tal, men det vi gör mest är 1900-tals möbler. Många vill renovera gamla klenoder, säger han och fortsätter:

– Under senhösten har jag fått en ny kategori av kunder. Många vill rädda miljön och väljer att renovera sina möbler i stället för att slänga dem. Det känns jätterolig­t!

Idén att bli möbelsnick­are kom till lite av en slump berättar Dan Broström.

– Jag byggde en säng och upptäckte att det var väldigt roligt. Så jag sökte till möbelsnick­arutbildni­ngen på Stenebysko­lan i Dals Långed, berättar han.

I verkstaden står många gamla möbler som är i behov av lite kärlek och omvårdnad i olika slag. Dan berättar att många av reparation­erna han gör handlar om lackskador.

– Jag fräter bort lacken med kemikalier. Man får absolut inte slipa, risken är stor att du sliper bort i faneret och kommer ner i blindträt. Då är det finito, säger han bestämt.

I verkstaden står också en gammal komod. Den ska byggas om till en badrumsmöb­el och en marmorskiv­a ska läggas på. I lackburen ligger en bordsskiva till ett bord som ska göras om till ett köksbord.

Dan Broström berättar att han har roligt varje dag han går till jobbet och inte en sekund ångrar sitt yrkesval. Att återväxten i yrket är dålig trots en stor efterfågan på kunskapen tycker han är lite tråkigt.

– Fler ungdomar borde få upp ögonen för yrket. Det är ett riktigt jobb, man får hålla på med hantverk och man vet vad man gör, sammanfatt­ar han.

 ?? Bild: Daniel Gustafsson ?? Dan Broström driver 20-årsjubiler­ande Broströms möbelresta­urering. På bilden är han i färd med att renovera en komod som ska bli en badrumsmöb­el.
Bild: Daniel Gustafsson Dan Broström driver 20-årsjubiler­ande Broströms möbelresta­urering. På bilden är han i färd med att renovera en komod som ska bli en badrumsmöb­el.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden