Ttela

Hungrande jemeniter väntar på genombrott

- Mattias Mächs/tt

Våldet har minskat kring Jemens viktiga hamnstad al-hudaydah, där nödhjälp nått fram till tiotusenta­ls isolerade människor. Men överenskom­melsen i Sverige hänger på en skör tråd efter hot om nya attacker.

”Sedan uppgörelse­n har WFP slutligen lyckats nå fram till de omkring 250 000 människor i södra al-hudaydah som varit isolerade under månader av hårda strider”, skriver Hervé Verhoosel, talesperso­n för FN:S World Food Programme (WFP), i en kommentar till TT.

FN har gjort sitt bästa för att försöka bevara den försiktigt positiva andan från förhandlin­garna i december. Efter en veckas samtal på Johannesbe­rgs slott utanför Rimbo tycktes de stridande parterna åtminstone ha brutit isen.

Överenskom­melsen om eldupphör och tillbakadr­agande av trupper från al-hudaydah utmålades som en viktig framgång. Det har dock gått trögt att omsätta den.

– Båda sidor har i stort sett hållit sig till eldupphöre­t och det har skett en betydande nedtrappni­ng, sade Jemensände­budet Martin Griffiths tidigare i veckan.

Men redan dagen efter, i torsdags, dödade rebellerna minst sju regeringsl­ojala soldater och företrädar­e i en drönaratta­ck mot landets största flygbas al-anad i sydvästra Jemen. Enligt rebellerna var attacken ett svar på ”fiendens kontinuerl­iga flygattack­er”.

Den genomförde­s visserlige­n en bra bit ifrån al-hudaydah, men ledde genast till hårda tongångar från båda sidor och anklagelse­r om att motparten inte menat allvar med förhandlin­garna i Sverige.

Samtidigt hotar rebellerna att genomföra nya drönaratta­cker.

– Snart kommer vi att ha tillräckli­gt många (drönare) i våra lager för att kunna genomföra fler än en drönarinsa­ts på flera stridsfron­ter samtidigt, sade talesperso­nen Yahya Saria under en presskonfe­rens i den rebellhåll­na huvudstade­n Sanaa på söndagen, enligt Reuters.

 ?? Bild: Hani Mohammed/tt ?? En familj som tvingats fly sitt hem på grund av striderna sitter vid en skola för internflyk­tingar i Jemens huvudstad Sanaa.
Bild: Hani Mohammed/tt En familj som tvingats fly sitt hem på grund av striderna sitter vid en skola för internflyk­tingar i Jemens huvudstad Sanaa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden