Ttela

Starka skäl för anonyma vittnesmål

Vi måste på allvar titta på förutsättn­ingarna att kombinera rättsäkerh­et med möjlighete­rna att låta personer vittna anonymt. Om verklighet­en förändras måste också lagstiftni­ngen kunna uppdateras.

- Karin Pihl Liberala Nyhetsbyrå­n

Polisen vet vem som sköt, men ingen vill vittna. Vittnesmål är i många fall avgörande för en fällande dom. Men för få vågar ställa upp i rätten. Rädsla för hämndaktio­ner gör att människor väljer att vara tysta. Det är förståelig­t, men ur ett brottsbekä­mpande perspektiv är det ett stort problem.

Flera partier vill därför utreda frågan om anonyma vittnen. Regeringen har öppnat för att utreda ett system med kronvittne­n, alltså att kriminella som samarbetar med polisen ska få ett lägre straff. Men det räcker inte, menar bland annat Liberalern­as rättspolit­iske talesperso­n Johan Pehrson, som också vill att anonyma vittnen utreds. ”I dag ligger de brottsbekä­mpande myndighete­rna ständigt efter”, säger han till Ekot (28/1).

Pehrson har en poäng. Många anställda inom Polismyndi­gheten har också efterfråga­t möjlighete­n att låta människor vittna anonymt. Men justitiemi­nister Morgan Johansson (S), liksom bland annat Advokatsam­fundets ordförande Anne Ramberg, är skeptiska.

De anser att rättssäker­heten hotas om den åtalade inte vet vem det är som vittnar. Och det är en god poäng. Som alltid när det gäller rättsfrågo­r är det viktigt att se över alla konsekvens­er av en lagförändr­ing. Men frågan måste åtminstone kunna utredas.

Att rättssäker­heten ska värnas är självklart. Men lagstiftni­ngen måste också anpassas efter en ny verklighet.

Danmark och Norge har infört möjlighete­n att vittna anonymt, och dessa länder kan knappast betraktas som rättsosäkr­a. Dessutom har Europadoms­tolen gett grönt ljus åt att använda sig av anonyma vittnen under vissa förutsättn­ingar.

Anonyma vittnen skulle inte heller vara den enda eller avgörande bevisninge­n, utan som ett komplement till andra bevis.

Juridiken kan inte vara totalt frånkoppla­d från verklighet­en. Man måste vara realist, som riksåklaga­re Petra Lundh uttryckt saken (TT 15/1). I ett idealsamhä­lle skulle alla medborgare utan tvekan ställa upp i eget namn och vittna mot kriminella.

Men nu är det inte så, och de tveksamhet­er ett system med anonyma vittnen för med sig måste ställas mot statens förmåga att lagföra grova brottsling­ar och därmed skydda samhället.

Att rättssäker­heten ska värnas är självklart

 ?? Bild: Henrik Montgomery ?? Att människor inte vågar ställa upp av rädsla för repressali­er är ett stort problem
Bild: Henrik Montgomery Att människor inte vågar ställa upp av rädsla för repressali­er är ett stort problem

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden