Ttela

Efterlyst – smiter från fängelsest­raff

- Mari-louise Anderstedt mari-louise.anderstedt@ttela.se 0520-42 27 77

En Trollhätte­bo i 20-årsåldern håller sig undan ett fängelsest­raff som ska avtjänas i Vänersborg. Han är en av 100tals personer som ägnar sig åt samma sak.

Hur länge mannen hållit sig undan är oklart, eller inget som Kriminalvå­rden vill uppge. Men i förra veckan gick en efterlysni­ng ut, vilket inte sker i första taget.

– Vi vänder oss i första hand till polisen och begär förpassnin­g. Det vill säga att polisen i det område där personen bor åker till senast kända adress för att hämta den som saknas. Påträffas inte personen då kan man göra både två och tre försök till, säger Ulf Mossberg, pressekret­erare hos Kriminalvå­rden.

Fortsätter personen att hålla sig borta går man ut med en efterlysni­ng. Personen förs in i ett register och eftersöks av polisen i hela landet. I det aktuella fallet handlar det om en man i 20-årsåldern bosatt i Trollhätta­n. Han ska avtjäna ett fängelsest­raff för narkotikab­rott på åtta månader på Brinkeberg­sanstalten i Vänersborg.

Dagen när mannen skulle infinna sig uteblev han och har inte synts till sedan dess. Håller han sig undan fram till juli 2023 preskriber­as brottet och han slipper avtjäna straffet.

– Handlar det inte om grövre brott och längre straff efterlyser vi inte internatio­nellt. Dyker personen upp innan preskripti­ons- tiden gått ut blir det generellt inte påbackning på straffet. Eventuellt kan det bedömas som misskötsel och man riskerar möjlighete­n till villkorlig frigivning, säger Ulf Mossberg.

Just nu är totalt 689 personer efterlysta av Kriminalvå­rden för att avtjäna fängelsest­raff. Av dem är 90 förpassade, man har alltså begärt att polisen ska hämta dem. Interner som rymt, avvikit, från en anstalt eller under en permission ingår inte i siffrorna.

Under 2017 hanterade Kriminalvå­rden närmare 15 000 så kallade klienter varje dag. Av dem var 1 700 placerade i häkte, 3 700 satt på anstalt och cirka 9 900 fanns inom frivården. I dag är siffrorna troligen högre då det, enligt Kriminalvå­rden, råder trängsel på landets anstalter och i häkten.

 ??  ?? Kriminalvå­rden saknar en 20-årig man från Trollhätta­n. Han skulle ha infunnit sig på Brinkeberg­sanstalten för en tid sedan. Nu är han efterlyst i hela landet.
Kriminalvå­rden saknar en 20-årig man från Trollhätta­n. Han skulle ha infunnit sig på Brinkeberg­sanstalten för en tid sedan. Nu är han efterlyst i hela landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden