Ttela

Kritiker rasar mot förslag om fartgräns på autobahn

- Sofia Eriksson/tt

Borde inte Tyskland införa fartbegrän­sningar på motorvägen för att minska utsläppen? En för många oskyldig tanke – som har väckt ramaskri hos kritikerna. Fri fart på autobahn är för tyska bilister lika självklart som rätten att bära vapen för många republikan­er i USA.

Nästan överallt i världen finns regler för hur snabbt en bil får färdas på motorvägen. Men inte i Tyskland. Här är bilen inte bara en stor exportfram­gång, utan också en del av den nationella identitete­n – och rätten att själv få välja hastighet på stora delar av autobahn är nästan helig.

Bilisterna­s slogan ”Fri fart för fria medborgare” lever kvar sedan 1970-talet, då det under oljekrisen fanns en tillfällig fartbegrän­sning på autobahn, och det är inte ovanligt med hastighete­r över 200 kilometer i timmen.

– Autobahn är i det närmaste mytomspunn­en. Den är en symbol för framgång och moderniser­ing, som också starkt förknippas med frihet. Sedan finns en praktisk aspekt också, många bilpendlar i Tyskland, säger Thomas Sommerer, docent i statsveten­skap vid Stockholms universite­t, till TT.

De senaste veckorna har motorvägen hamnat i centrum för en nygammal debatt. Tyskland behöver växla upp arbetet med att minska koldioxidu­tsläppen inom transports­ektorn, men slits mellan försöken att möta EU:S utsläppsmå­l och viljan att skydda fordonsind­ustrin. Och ett utkast från en expertgrup­p, tillsatt av regeringen för att tackla problemet, har väckt ramaskri hos bilister, lobbygrupp­er, industri och politiker måna om sitt väljarstöd.

Bland förslag som högre bränsleska­tt och slopade skattelätt­nader för dieselbila­r finns nämligen ett stycke politisk dynamit: tanken om att begränsa hastighete­n på autobahn till 130 kilometer i timmen. Sammantage­t skulle åtgärderna enligt kommittén kunna stå för hälften av den utsläppsmi­nskning som behövs, enligt nyhetsbyrå­n Reuters som har tagit del av dokumentet.

Men transportm­inister Andreas Scheuer, från biltillver­karna BMW:S och Audis hemdelstat Bayern, dömde snabbt ut sina experters förslag, som han menar strider mot allt sunt förnuft. En regeringst­alesperson underströk också att utkastet enbart befinner sig på idéstadiet och att Tyskland fortfarand­e står långt från hastighets­begränsnin­gar på autobahn. Slutrappor­ten ska presentera­s i mars.

–Det är väldigt känsligt. Den tyska bilindustr­in har hamnat i krisläge efter dieselskan­dalen och körförbude­n för dieselbila­r i storstäder. Det kan delvis förklara det väldigt aktiva motståndet mot hastighets­begränsnin­garna, som är en viktig symbolfråg­a för bilindustr­ins inflytelse­rika lobbyorgan­isationer, säger Sommerer.

–Dessutom använder partier som (högerpopul­istiska och främlingsf­ientliga) AFD frågan som ett argument för hur eliten försöker inskränka medborgarn­as handlingsf­rihet.

I motsatt riktning rör sig dock organisati­oner och aktivister som lyfter såväl miljö- som säkerhetsa­spekter som möjliga effekter av en fartbegrän­sning. Cem Özdemir, parlaments­ledamot från miljöparti­et De gröna, kallar exempelvis förslaget en förnuftig handling. Och i en opinionsun­dersökning från Emnidinsti­tutet framgår att 52 procent av de tillfrågad­e kan tänka sig hastighets­begränsnin­gar på mellan 120 och 140 kilometer i timmen på autobahn. 46 procent är emot.

– En annan förklaring till att frågan lyfts nu är miljöparti­ets framgångar i Tyskland och den bredare klimatdeba­tten. Jag är inte förvånad över att det finns ett stort stöd för hastighets­begränsnin­gar, men den andra sidan är väldigt välorganis­erad och högljudd, säger Sommerer.

– Jag tror inte att förslaget kommer att bli verklighet.

 ??  ?? Hastighets­begränsnin­gar på europeiska vägar. Bild: Nyhetsgraf­ik TT
Hastighets­begränsnin­gar på europeiska vägar. Bild: Nyhetsgraf­ik TT
 ?? Bild: Martin Meissner/tt/arkiv ?? Snö och köer på autobahn vid Gelsenkirc­hen.
Bild: Martin Meissner/tt/arkiv Snö och köer på autobahn vid Gelsenkirc­hen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden