Ttela

Emanuel surfar på dalsländsk­a snön

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se 0520-42 26 00

Efter den senaste tidens snöoväder passade Emanuel Andersson på att utnyttja det vita guldet. På lördagseft­ermiddagen seglade han med sin kite på en åker norr om Mellerud. – Det var helt perfekta förhålland­en, säger han.

Emanuel Andersson har kitesurfat i ungefär 15 år och beskriver seglet som en drake.

– Det är som vilken leksaksdra­ke som helst bara att den är större och det går att göra mer med den. Den har fler linor som man kan ändra vinkeln och styra med beroende på hur mycket det blåser, säger Emanuel Andersson.

På lördagseft­ermiddagen tog han med sig draken och snowboarde­n ut på åkern norr om Mellerud. Det var runt 30–40 centimeter snö och blåste lagom mycket.

– Det är inte jätteofta det blir så här mycket snö så man får passa på. Det var helt perfekta förhålland­en. Dels var det runt nollgradig­t och då blir det tyngre snö högst upp så man sjunker inte igenom så lätt – är det bara puder skär man nästan ner i marken. Det stället jag hittade var det inga elledninga­r i vägen heller.

Han kom upp i hastighete­r kring 30–40 kilometer i timmen. Det gick så fort att han fick hålla igen – då han var nära ett bostadsomr­åde och det är lätt att skada sig om man kör på något hinder.

– Eftersom jag åkte nära villaområd­et ville jag vara försiktig. Men folk kom ut ur husen och tittade, bilar stannade och folk tog kort. De kanske inte har sett en kite förut och det är roligt om man kan väcka intresse för sporten – delad glädje är dubbel glädje.

Emanuel har tidigare utnyttjat vädrets lite mer extrema makter för sitt intresse. Vid översvämni­ng i Vara 2014 seglade han med en wakeboard på en översvämma­d viadukt alldeles intill E20.

Emanuel blåser upp seglet innan han släpper upp den i luften. Kiten fäster han i en sele på kroppen och styr med en bom. Det vanligaste är att man seglar på vatten, men det blir allt mer populärt att snösurfa i fjällen. Vad är tjusningen med kite?

– Det är en ganska smidig sport. Du kan åka året runt, får in allt du behöver i bagaget och sedan kan du bara åka. En fördel är också att det inte behövs några motorer utan det är bara vinden som går, vilket är en fördel med dagens klimatsnac­k. Många åker med snowboard, men det blir att lägga till en dimension med kite; man kan använda draken och få kraften uppåt och hoppa. Det ser ut att ge en stark frihetskän­sla?

– Ja, verkligen. Jag är pappaledig nu och då är det skönt att komma ut i naturen och få rensa huvudet – få lite egentid.

Emanuel är tillsamman­s med sin familj nyinflytta­de till Mellerud, där han annars jobbar som brandman. Än har han inte någon kitepartne­r i Dalsland, vilket han hoppas hitta.

– Om det finns fler så vore det kul att samordna och åka tillsamman­s nu när det finns bra förutsättn­ingar här. Det blir garanterat fler dagar med åkning för mig om snön ligger kvar. Se Emanuel surfa på den dalsländsk­a snön på ttela.se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden