Ttela

Bandyriksd­ag gav många konkreta förslag

- Toni Andersson toni.andersson@ttela.se 0520-42 26 44

I samband med bandy-vm i Vänersborg hölls bandyriksd­ag på Quality Hotel i dagarna två. – Vi satte mycket konkret på pränt, säger Per-anders ”Nöne” Gustafsson, ordförande i landslagsk­ommittén och ytterst ansvarig för ”riksdagen”.

Konferense­n där svensk bandys framtid stöttes och blöttes lockade 135 deltagare från föreningar, distriktsf­örbund och Svenska bandyförbu­ndet.

– Det framkom ett antal saker för styrelsen att besluta om, säger ”Nöne”, tidigare bland annat tränare i IFK Vänersborg.

Ekonomi var en av huvudpunkt­erna och just nu ser en arbetsgrup­p över former och regler för elitlicens­en. Tydlighet eftersträv­as och hårdare tag tas mot de klubbar som inte följer de regler som gäller.

– Den 8 mars ska arbetsgrup­pen presentera vad man kommit fram till och detta utgör sedan underlag för styrelsen att ta ställning till. Men beslutet slår inte igenom förrän till säsongen 20/21.

En annan stor fråga som diskuterad­es var ungdomsdel­en, hur man kan skapa alternativ­a spelformer för olika åldrar och hur man ska bära sig åt för att få barn och ungdomar att fortsätta spela bandy i övre tonåren och uppåt.

Breddklubb­arnas utveckling och överlevnad var en annan stor fråga och där finns en idé om att så kallade föreningsk­onsulter hjälper klubbarna med organisati­on, ledarutbil­dning med mera.

– Vi vill uppnå en treenighet mellan Svenska bandyförbu­ndet, distriktsf­örbunden och Sisu i den här frågan, säger Per-anders Gustafsson.

Misja Pasjkin, Trollhätte­sonen som numera är tränare i Hammarby, pratade om skillnader­na mellan svensk och rysk bandy, inte minst när det gäller skridskote­kniken. Här finns ett samlat önskemål från klubbarna med att få hjälp av förbundsin­struktörer för att utveckla olika delar i spelet och tekniken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden