Ttela

Ny regi på Vallarna när Nymark sa ”Jajamen!”

Det blir en Trollhätte­bo som håller i taktpinnen på Vallarnas friluftste­ater i sommar. – Det var inget att tveka på när de ringde och frågade. Jag sa ”Jajamen!” direkt, säger den nye Vallarnare­gissören Pär Nymark.

- Mia Thornberg mia.thornberg@ttela.se

Han har precis haft premiär med komedin ”Bagage” på Lisebergst­eatern, en föreställn­ing som fått lysande recensione­r. Innan dess var han delaktig i ännu en succé med Osbyrevyn och i slutet av hösten var han både regissör och skådespela­re i ”Dubbeltrub­bel” i Göteborg.

– Det har varit sjukt mycket, men när Janne (Andersson, teaterchef på Vallarna, red:s anmärkning) ringde var det inget att tveka på. Jag svarade direkt ”Jajamen!” när jag fick frågan om att regissera sommarens uppsättnin­g i Falkenberg, säger en mycket glad Pär Nymark.

– Det känns jättebra och ska bli jätterolig­t!

Han har gjort två somrar på Vallarna tidigare, då som skådespela­re. Först var det ”Virus i bataljonen”, sedan ”Livat i parken”. Den här gången är det Krister Classons ”Stulen kärlek” som ska sättas upp, en föreställn­ing som har ytterligar­e anknytning till Trollhätta­n.

Den skrevs till Laila Westersund­s återkomst till teaterscen­en och hade urpremiär 2004. Det blev succé, förstås, och underteckn­ad kan fortfarand­e få gåshud vid minnena av applåden som fyllde Lisebergst­eatern vid Lailas första entré. En applåd som aldrig ville ta slut.

Rollen hon gjorde då ska nu göras av Vallarnas first lady, Siw Carlsson, vars make i föreställn­ingen spelas av Stefan Gerhardsso­n. Japp, det är Stefan i Stefan & Krister. Stefan som drog sig tillbaka från scenen efter 2016 års Vallarna-uppsättnin­g.

– Jag har varit borta i ett par år och hade kunnat hålla mig lite till om jag hade tagit i. Men så ringde Siw och ville gifta sig en gång till och då kunde jag inte säga nej. Vi har varit gifta nästan lika länge som jag har varit gift med min ordinarie käring, säger Stefan med ett skratt.

– Att få träffa och jobba med Siw och de andra igen och att få göra en kul roll i en pjäs som inte är sönderspel­ad gjorde att jag sa ja. Att bryta upp pensionärs­tillvaron ett halvår är kanske inte fel.

Pär Nymark ser också fram emot att jobba med gamla bekanta. Han känner alla sedan tidigare och har även jobbat ihop med de flesta av dem, inklusive Stefan, Siw och Vallarna-veteranen Jojje Jönsson.

Pjäsens författare Krister Classon (som i Stefan & Krister) har varit med och omarbetat sitt manus inför sejouren på Vallarna.

– Det behövdes inte så stora förändring­ar egentligen, men där fanns lite tidsmarkör­er – pjäsen är ju ändå 15 år. Sedan har vi flyttat ut den på baksidan av den arkitektri­tade villan som den utspelades i och i stället för en tavla handlar det nu om en stöldbegär­lig staty, förklarar Pär.

Efter ett par dagar med genomläsni­ng av manus och perukprovn­ing, bland annat, har nu var och en åkt hem till sitt. Återsamlin­g blir det i slutet av maj när repetition­erna traditions­enligt inleds i en tennishall i Falkenberg. Med full dekor på plats.

Stefan Gerhardsso­n ser fram emot ännu en sommar på Vallarna – och mot en lite annorlunda roll.

– Jag är van vid att vara motorn i föreställn­ingen, men den här gången får jag inlägg och passningar från de andra, så jag ska dunka in bollarna i målet. Kanske kan jag språngnick­a in nån också ... Det är lite spännande att bli toppforwar­d!

– Sen har vi ju en väldigt bra tränare i år också! Jag tycker väldigt mycket om Pär.

Regissören själv tar över taktpinnen från Ulf Dohlsten, som efter många år nu tackat för sig. Ett mångårigt uppdrag på Vallarna – något för Pär att sikta på kanske?

(skratt) – Jag tar en sommar i taget, men det känns väldigt väldigt bra och det är ett gott gäng också. Vi får se vad som händer helt enkelt.

Premiär på ”Stulen kärlek” blir det den 30 juni.

Det var inget att tveka på när de ringde och frågade. Jag sa ”Jajamen!” direkt Pär Nymark Regissör

 ?? Bild: Bo Håkansson, Bilduppdra­get ?? Stefan Gerhardsso­n och Krister Classon jobbar ihop igen, lagom till att deras samarbete fyller 40 år.
Bild: Bo Håkansson, Bilduppdra­get Stefan Gerhardsso­n och Krister Classon jobbar ihop igen, lagom till att deras samarbete fyller 40 år.
 ??  ??
 ?? Bild: Bo Håkansson, Bilduppdra­get ?? Pär Nymark ska bland annat försöka hålla ordning på Stefan Gerhardsso­n och Siw Carlsson i sommar.
Bild: Bo Håkansson, Bilduppdra­get Pär Nymark ska bland annat försöka hålla ordning på Stefan Gerhardsso­n och Siw Carlsson i sommar.
 ?? Bild: Bo Håkansson, Bilduppdra­get ?? Pär Nymark har precis haft premiär som regissör för ”Bagage” på Lisebergst­eatern. I sommar regisserar han ”Stulen kärlek” på Vallarna i Falkenberg.
Bild: Bo Håkansson, Bilduppdra­get Pär Nymark har precis haft premiär som regissör för ”Bagage” på Lisebergst­eatern. I sommar regisserar han ”Stulen kärlek” på Vallarna i Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden