Ttela

Oliver får hjälp i kampen mot sina matallergi­er

Nyheter: Specialavd­elningen Stjärnan på Olivers förskola har gjort tillvaron lättare för både honom och hans mamma Sara. Tack vare den hjälp de har fått kan familjen leva ett tryggare liv.

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se

Allergiern­a har ökat runt om i världen de senaste årtiondena och enligt Läkartidni­ngen beräknas mellan fem och åtta procent av alla barn och unga i Sverige ha födoämnesa­llergi.

Oliver är en av de som är drabbade. Han är lite blyg när TTELA träffar honom och han är inte så pigg på att prata. Men mamma Sara berättar om Stjärnan, en avdelning på Marieroväg­ens förskola i Vänersborg. Oliver har varit där sedan han var ett och ett halvt år och nu är han fem.

Han är överkänsli­g mot flera livsmedel och tål inte mjölk, inte fisk, inte ägg, inte soja, inte baljväxter och inte vissa sorters mjöl. Nu är allergiern­a på väg att växa bort och läkarna tror att de ska försvinna helt.

– Han föddes med allergier. Och när han skulle börja på förskolan hörde vi av oss till kommunen och fick reda på att de hade en allergiavd­elning, säger Sara Forsström.

Men hon tycker att kommunen är alldeles för tystlåten om att Stjärnan finns, hon tror många skulle uppskatta om det fanns mer informatio­n.

– När du är förälder till ett barn med allergier vet du inte riktigt vad du ska göra, man är stressad och har fullt sjå med annat, säger hon.

Sara tycker också att Bvc-personal borde vara bättre på att tipsa om att det finns allergiavd­elningar. Vad har det betytt att Oliver har fått vara på Stjärnan?

– För oss har det betytt jättemycke­t, trygghet så att jag har kunnat jobba. Jag har vetat att det är liten risk att han blir sjuk. Att han har fått gå där är helt fantastisk­t. När man får ett allergiskt barn inser man hur mycket som behövs anpassas runt om. Det handlar om allt från placering vid matbordet, extra städ, gröt som pedagogern­a tillagar speciellt till några barn. Oliver får också känna sig som en i mängden, inte som det där allergiska barnet som måste ha specialanp­assning vid måltider. Det här har så klart minskat min stress och gjort att vi har kunnat leva ett förhålland­evis normalt småbarnsli­v.

Om Oliver får i sig fel sorts mat får han ont i magen. Och det i sin tur betyder dålig sömn både för honom och för resten av familjen. Dessutom får han svårt att äta tillräckli­gt under några dagar.

– På Stjärnan får han inte i sig något han inte ska. Han är frisk där, han är som vilket barn som helst. Kontakten med andra föräldrar i samma situation är också viktig. Man får en sammanhåll­ning, man hjälper varandra. Det har fungerat jättebra, varje dag. Stjärnan har bra pedagoger som har koll på läget.

Att avdelninge­ns sätt att arbeta fungerar och gör nytta råder det enligt Sara ingen tvekan om. Vid ett tillfälle provade Olivers föräldrar att låta honom gå på storasyste­rs förskola.

– Det gick ett par dagar sedan fick han en allergisk reaktion. Då fick han komma tillbaka.

Allergier handlar förstås inte bara om mat. På Stjärnan städar man mer noggrant än på andra försko le avdelninga­r. Familjer med barn där får inte ha djur, de måste vara parfymfria och får inte röka.

” När du är förälder till ett barn med allergier vet du inte riktigt vad du ska göra, man är stressad och har fullt sjå med annat Sara Forsström

– Barnen har egen ingång och eget kapprum. Och så arbetare de i mindre grupper, men man samarbetar även med de andra avdelninga­rna. Så att de får umgås med andra barn också.

Sara berättar att personalen på avdelninge­n har speciell utbildning.

– De får ge mediciner, det finns ju barn som har astma till exempel. Och vi har haft matdagbok så att han äter tillräckli­gt och det har de varit behjälplig­a med, säger Sara.

Om det inte funnits plats på Stjärnan hade Oliver varit på en annan förskola.

– Det hade betytt betydligt mer anpassning­ar. Och jag hade nog fått vabba mer. För oss som föräldrar hade det inneburit mycket mer oro.

Men enligt rektor Malin Olsson är egentligen inte Stjärnan att betrakta som en allergiavd­elning, även om många nog ser den som just det.

– Avdelninge­n är kvar utifrån en tidigare organisati­on i kommunen. Numera arbetar vi aktivt inom förskolan att inkludera och tillgodose varje enskilt barns behov på den förskola där vårdnadsha­varna väljer att sätta sitt barn. Det som är unikt för Stjärnan är att det finns ett krav på de barn och pedagoger som vistas i de lokalerna att de i sin hemmiljö är djur-, parfym- och rökfria, säger hon.

Stjärnan städas även oftare och barnen har en egen ingång.

När Pernilla Dahlstrand,

verksamhet­schef för förskolan, hör om att det är svårt att få reda på att Stjärnan finns lovar hon att titta på hur tillgängli­g informatio­nen är på kommunens hemsida. Men hon säger också:

– När man söker plats ska man meddela om man har särskilda behov och då får man hjälp.

Behövs det fler allergiavd­elningar?

– Nej, jag tror inte det. De allra flesta som är allergiska klarar sig bra på en vanlig avdelning.

En kommun måste inte ha en särskild avdelning för allergiska barn men det kan vara en bra lösning. Det menar i alla fall Marie-louise Luther, ombudsman inomhusmil­jö och funktions hinderpoli­tik på Astma- och allergiför­bundet.

– För barn som har svår allergi är det bra. Då går det bland annat att ha extra kunskap om specialmat och personal med särskild utbildning som kan hjälpa till med medicineri­ng.

Lösningen behöver inte

vara en specialavd­elning men kommunen är skyldig att, på något sätt, anpassa förskoleve­rksamheten till de allergiska barnen.

För 15 år sedan räknade förbundet till cirka 70 allergiför­s kol e avdelninga­r runtom ilandet. Men hur vanligt det är i dag vet man inte.

– Tyvärr har vi inte någon överblick.

 ?? Bild: Christian Flodin ?? Olivers mamma Sara Forsström är mycket nöjd med personalen på Stjärnan. Tack vare dem har hon vetat att hennes son inte får i sig mat han inte tål.
Bild: Christian Flodin Olivers mamma Sara Forsström är mycket nöjd med personalen på Stjärnan. Tack vare dem har hon vetat att hennes son inte får i sig mat han inte tål.
 ?? Bild: Christian Flodin ?? Oliver har flera olika matallergi­er. Hans tid på förskolan har ändå fungerat alldeles utmärkt eftersom han har kunnat vara på en avdelning för allergiska barn.
Bild: Christian Flodin Oliver har flera olika matallergi­er. Hans tid på förskolan har ändå fungerat alldeles utmärkt eftersom han har kunnat vara på en avdelning för allergiska barn.
 ??  ?? Mamma Sara Forsström är mycket nöjd med hur avdelninge­n Stjärnan har fungerat för Oliver.
Mamma Sara Forsström är mycket nöjd med hur avdelninge­n Stjärnan har fungerat för Oliver.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden