Ttela

Max Eskilsson:

Jan Björklund ledde Liberalern­a på lånad tid

-

Folkpartie­t blev Liberalern­a. Jan Björklund satt kvar. Han skulle vara symbolen för en idémässig övergång in i det moderna. Framför allt lär han däremot historiskt bli ihågkommen som partiledar­en som följde Centerpart­iet in i socialdemo­kratins regeringsu­nderlag.

Det behöver inte nödvändigt­vis internt visa sig bli tal om ett solkigt politikere­ftermäle. Beroende på utkomst vid mandatperi­odens slut kan hans insats senare rentav uppvärdera­s. Om exempelvis värnskatte­n, den riktade skatten på särskilt höga inkomster, som planerat avskaffas kommande årsskiftet kommer Jan Björklund åtminstone ha satt tydliga avtryck sakpolitis­kt också bortom skolpoliti­ken. För det är ur det breda perspektiv­et just utbildning­spolitiskt Björklund profilerat sig.

Han var agendasätt­ande och oavsett var man står i sak är det ofrånkomli­gt att vikten av ordning fördes in i det offentliga samtalet.

I tolv år har Jan Björklund lett partiet. Han är därmed, om man räknar bort Jimmie Åkesson (SD), den partiledar­e som suttit på posten längst tid. När Björklund under onsdagseft­ermiddagen meddelade att han lämnar i höst var beskedet ändå på ett sätt oväntat. Ingenting hade hittills riktigt verkat bita. Hårt höll han sig kvar. Men Liberalern­as partikultu­r är speciell. Det rörde sig hela tiden om en lång, utdragen provanstäl­lning. Efter fyra år som partiledar­e, sommaren 2012, krävde LUF plötsligt hans avgång och lyfte fram Birgitta Ohlsson som mer lämpad. I Almedalen. På Folkpartie­ts dag. På Expressens debattsida (Expressen 5/7-12).

Orden var inlindade: Det poängterad­es att hon borde ta över ”på sikt” men budskapet gick inte att ta miste på. Det dröjde därefter till sommaren 2017 innan Ohlsson formellt trädde fram som motkandida­t till posten men hon avstod att gå upp för skarpt läge efter att ha sonderat stödet. Även vid den processen backade ungdomsför­bundet Ohlsson. Björklund skulle ersättas. Detta är bara några belysande exempel. Genom åren har flera röster om förnyelse höjts.

Av allt att döma har många liberalakt­iva velat se större betoning på de sociala frågorna. Tanken på en annan person har kunnat fyllas med allehanda förhoppnin­gar. Möjligen fanns det redan tidigt grund för en annan, tydligare ledarskaps­inriktning. Det är främst en fråga för medlemmarn­a att ha åsikter om. Ändå kan åtminstone konstatera­s att Björklund, om än inte alltid lyckat, försökt hitta en enande balans i ett svårnavige­rat politiskt landskap. På typiskt folkpartis­tiskt manér ska det finnas rum för lagom generösa migrations­principer, värnande om Lss-brukares förutsättn­ingar och till på det ansvarstag­ande kompromiss­lös försvarspo­litik.

På senare tid blev Jan Björklunds ställning särskilt skakig. Under processen kring regeringsb­ildningen framkom det med löjligt pedagogisk tydlighet hur svagt stödet var. Denna gång slöt ungdomsför­bundet upp, en borgerlig regering var minsann inte bästa lösningen. Björklunds linje i regeringsf­rågan, att stödja Löfven, hade inget massivt stöd. Interna splittring­en låg så att säga inte undanskuff­ad i kulisserna.

Matematisk­t hade han visserlige­n tillräckli­g majoritet i såväl partistyre­lse som riksdagsgr­upp. Men vad hjälpte det när de tyngre profilerna med skärpa öppet sa ifrån?

Det handlade inte om gräsrötter utan tvärtom gällde det nyckelspel­are. Ekonomisk-politiske talesperso­nen Mats Persson, försvarspo­litisk e talesperso­nen Allan Widman, kvinnoförb­undets ordförande Gulan Avci gick samtliga ut – för att bara nämna några personer. Jan Björklund vann på papperet men det är långt från säkert att han vann själva debatten.

På senare tid blev Jan Björklunds ställning särskilt skakig

Att tronföljds processen t arvid just nu blir för Björklunds egen del dramaturgi­skt naturligt. Han kan hävda att han rodde sin ofrånkomli­ga lösning i hamn. Nu får en ny ledning så småningom förvalta regeringsf­rågan.

Det är inte hugget i sten att nästa partiledar­e, vem det nu blir, kommer sätter samma prestige som Björklund i att fyrparti uppgörelse­n ska hedras.

 ??  ??
 ??  ?? Jan Björklund lämnar som partiledar­e för Liberalern­a i höst.
Jan Björklund lämnar som partiledar­e för Liberalern­a i höst.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden