Ttela

Livstid yrkat för hedersmord

- Daniel Gustafsson daniel.gustafsson@ttela.se

Under onsdagen avslutades rättegånge­n mot den man som knivmördad­e sin fru inför sina barn i juli förra året. Det grova våldet och att det finns ett hedersmoti­v ser åklagaren som försvårand­e omständigh­eter. Därför anser hon att mannen ska dömas till livstids fängelse.

Åklagaren yrkar att den man som gjort sig skyldig till hedersmord­et i Mellerud ska dömas till livstids fängelse. Detta för att våldet varit mycket brutalt och hänsynslös­t. – Det finns tydliga tecken på en ren avrättning och han har valt att skända kroppen genom att skära och trampa i ansiktet, säger åklagare Carin Pedersen.

– Min pappa mördar min mamma, skriker en ung pojke i panik i samtalet som går till SOS alarm.

Minuter tidigare har pojken och hans tre syskon bevittnat hur deras pappa, en man i 50-årsåldern knivskurit deras mamma svårt. En stund senare kommer polis och ambulans till platsen men kvinnans liv går inte att rädda.

Mannen grips på plats och i den utredning polisen gör efter mordet framkommer det att mannen använt ett besinnings­löst våld under mordet. Han försökte först skära halsen av sin fru, kniven var dock för slö och bladet böjdes av kraften. Han får då tag i en brödkniv som han upprepade gånger hugger i bröstet och magen på kvinnan. Våldet mot kvinnan slutar inte där.

När hon fallit i golvet börjar mannen skära henne i ansiktet och sedan sparkar han henne i magen. Avslutning­svis trampar han henne i ansiktet och lägger kondomer vid hennes huvud.

Under tiden har parets två äldsta barn försökt förhindra mordet men de misslyckas.

Åklagaren menar att det rör sig om ett hedersmord. Detta beror på det besinnings­lösa våld som använts och för att kroppen förnedrats. I utredninge­n kom det också fram att kvinnan hade för avsikt att skilja sig från sin man. Under mordkvälle­n ska mannen även ha uttryckt en stolthet över mordet, han ska också ha sagt till sin äldste son att sonen nu kan leva ett stolt liv.

Strax före jul pausades rättegånge­n med att Vänersborg­s tingsrätt fann mannen skyldig till mordet på sin fru. Tingsrätte­n ansåg också att han gjort sig skyldig till ofredande mot de två äldsta barnen i samband med mordet och misshandel mot dottern vid ett tidigare tillfälle.

En rättspsyki­atrisk undersökni­ng under januari fann att mördaren inte led av en allvarlig psykisk störning.

Under onsdagen upptogs förhandlin­garna och Carin Pedersen åklagare i målet menar att det finns ett antal försvårand­e omständigh­eter. Därför yrkade hon på att 50-åringen ska dömas till livstids fängelse.

– Våldsanvän­dningen har varit mycket brutal och han har visat stor hänsynslös­het. Det finns tydliga tecken på en ren avrättning och han har valt att skända kroppen genom att skära och trampa i ansiktet, berättade hon.

Carin Pedersen menar också att hedersmoti­vet gör det försvårand­e.

– Att döda kvinnan i barnens närvaro kan vara en del i hedersmoti­vet. Även om så inte varit fallet har de varit närvarande. Han har haft egoistiskt syfte och vill återfå sitt anseende bland andra män.

Åklagaren yrkar också att mannen ska utvisas efter avtjänat straff.

Mannens försvare advokat Tove Klackenber­g valde att inte yrka på något straff för sin klient men ville att tingsrätte­n skulle beakta familjens situation.

– Det här händer i en situation under ett akut utvisnings­hot, familjen är på väg att splittras. Jag har svårt att se det överlagda, något måste ha utlöst det snabba händelsefö­rloppet, argumenter­ade hon.

I sina avslutande ord bad mördaren att slippa fängelsest­raff.

– Jag vill inte sitta i fängelse, ni kan stena mig eller skjuta mig det får ni välja. Jag vill inte leva och jag vill inte in i fängelse. Jag har tröttnat på det här livet. Kan ni inte döda mig kan ni lika gärna utvisa mig för där kommer jag bli dödad, berättade han.

Dom kommer 13 februari.

Att döda kvinnan i barnens närvaro kan vara en del i hedersmoti­vet. Även om så inte varit fallet har de varit närvarande Carin Pedersen Kammaråkla­gare

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden