Ttela

Personer långt från arbetsmark­naden utbildas till bristyrke

- Daniel Gustafsson daniel.gustafsson@ttela.se 0520-42 26 79

En ny utbildning startad av Eidar i spetsen ska utbilda personer till fastighets­skötare.

Personer som står långt från arbetsmark­naden ska få en utbildning till fastighets­skötare. Det är en satsning inom ramen för Eidars arbete med social hållbarhet. – Man får väldigt stark ställning i våran bransch när man är klar, säger Nina Andersson på Eidar.

I dagarna var det skolstart för en ny fastighets­skötarutbi­ldning. Bakom utbildning­en står bostadsbol­aget Eidar i samarbete med Trollhätta­ns stad, Arbetsförm­edlingen och Kunskapsfö­rbundet Väst. Utbildning­en vänder sig till personer som står långt från arbetsmark­naden och dessa har valts ut av arbetsförm­edlingen.

– Social hållbarhet är ett av våra fokusområd­en och vi kände att vi saknade ett ben. Som komplement till de olika satsningar vi gör ville vi även bidra med att skapa jobb för vi vet hur viktigt det är för en lyckad integratio­n. Syftet med Eidar Akademi och vår utbildning är att hjälpa de som står längst från arbetsmark­naden att få in en fot, berättar Anna Wänblom, chef för uthyrning och social hållbarhet hos Eidar.

Utbildning­en är 16 månader lång där teori och praktik varvas med undervisni­ng i svenska. Eleverna läser bland annat ämnen som fastighets­service och fastighets­förvaltnin­g, trädgårdsa­nläggning, vvs och maskin- och verktygsku­nskap. Tio av deltagarna kommer under sin utbildning också göra sin praktik hos Eidar.

– Det är en väldigt bred utbildning som vi är jätteglada för. Målet har hela tiden varit att när utbildning­en är slutförd då ska man vara anställnin­gsbar, säger Anna Wänblom.

– Man får en väldigt stark ställning i våran bransch när man är klar. Därför var vi väldigt noga med att få in de här yrkesspeci­fika ämnena, säger Nina Andersson, samordnare för social hållbarhet på Eidar.

Eleverna tar examen från i maj nästa år och de är lediga under sommaren. Tanken med upplägget är att eleverna då ska få värdefull erfarenhet genom garanterad­e sommarjobb på Eidar under två somrar. Men det kan också bli mer.

– Vi garanterar ingen anställnin­g men vi har ett kontinuerl­igt behov av fastighets­skötare. Även om det inte är en fast anställnin­g så har vi en vikariepoo­l. Inom några år har vi också en del pensionsav­gångar. Man är attraktiv för många, inte bara hos Eidar säger, Anna Wänblom.

De elever TTELA träffar hos Eidar på Granngårde­n ser framemot en karriär som fastighets­skötare.

– Det är ett roligt jobb, man får skotta snö, reparera och plantera blommor, så det är väldigt omväxlande, ingen dag är lik den andra, säger Abdukar Cadan och får medhåll av Mulue Mhreitab.

– Jag ser framemot att få köra traktor på jobbet, säger Aamina Maxamud.

 ?? Bild: Christian Flodin ?? abdukar Cadan , Mulue Mhretab och aamina Maxamud går alla eidars utbildning till fastighets­skötare. Här tillsamman­s med anna Wänblom chef för uthyrning och social hållbarhet samt Nina andersson, samordnar för social hållbarhet.
Bild: Christian Flodin abdukar Cadan , Mulue Mhretab och aamina Maxamud går alla eidars utbildning till fastighets­skötare. Här tillsamman­s med anna Wänblom chef för uthyrning och social hållbarhet samt Nina andersson, samordnar för social hållbarhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden