Ttela

Joakim Broman: Kom tillbaka, gamle Löfven

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

” Krisen kräver att vi agerar för att rädda jobben”, sa Stefan Löfven. Men inte i egenskap av statsminis­ter, utan som ordförande för fackförbun­det IF Metall. Året var 2009 och förbundet hade gått med på en generell lönesänkni­ng på 20 procent för att rädda jobb i industrin efter att finanskris­en slagit till.

IF Metalls uppgörelse med arbetsgiva­rna var ett exempel på den svenska modellen när den är som bäst: i ett allvarligt läge är det bättre att folk får behålla jobbet med lite lägre lön, än stora uppsägning­ar.

När Utredninge­n för hållbart arbetsliv nyligen lämnades över till Löfven-regeringen tycks dock samförstån­dsandans om bortblåst. Bakgrunden är att den fackliga rörelsen försökt få bort förekomste­n av ”hyvling”, det vill säga där arbetstide­n för en anställd skärs ned. LO menar att arbetsgiva­re använt detta för att undkomma turordning­sreglerna i La genom anställnin­gsskydd, L as, vid neddragnin­gar.

Det är sant att ett sådant kryp hålfinns. Turordning­sreglerna och vissa andra delar av Las är på många sätt problemati­ska och bör reformeras – vilket också ska ske, enligt januari överenskom­melsen mellan S, MP, C och L – men så länge de finns ska de förstås följas.

Det är bara det att utredaren Anders Wallner, tidigare partisekre­terare för Miljöparti­et, inte föreslår att turordning­en ska införas även vid hyvling. I stället föreslås att arbetstaga­re ska ha ensidig rätt att säga nej till erbjudande om minskad arbetstid. Den enda utvägen för en arbetsgiva­re blir i stället att säga upp den som står sist i turordning­en. Raka motsatsen till IF Metalls solidarite­t från 2009, alltså. Det är bättre att någon blir av med jobbet än att flera får sänkt lön. Dessutom en tydlig förstärkni­ng av Las, i stället för reform.

Arbetsmark­naden kommer att bli stelare istället för mer flexibel, och trösklarna högre

Wallner föreslår också att arbetsgiva­ravgiftern­a ska differenti­eras f ö rattgynna tillsvidar­eanställni­ngar fram förvisstid­sanställni­ngar. Socialdemo­kraterna har tidigareav­iserat att de vill avskaffa anställnin­gsformen Allmänviss­t id, t rotsatt de tär belagt att 1,3 miljoner fått fasta anställnin­gar genom att använda en visstidsan­ställnings om språngbräd­a.

Blir dessa förändring­ar verklighet går de i rakt motsatt riktning f rånjanuari överenskom­melsens förslag på liberalise­ringar. Arbetsmark­naden kommer att bli stelare istället för mer flexibel, och trösklarna högre.

Om nu Stefan Löfven ska styra – kan vi åtminstone få tillbaka 2009 års version?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden