Ttela

Detaljplan­en – en biotopisk ödeläggels­e

- Göran Hermansson

Förödande besluta om detaljplan för Skaven, 2 februari.

Det är inte bara åkermark som försvinner i förslaget till detaljplan för Öxnered/ Skaven. En av få kvarvarand­e stadsnära biotoper i Vänersborg, Botebäcken­s utlopp i Vänern öster om Älvsborgsb­anan, kommer att förstöras genom en starkt trafikerad bilväg precis intill och parallellt med bäcken. Detta leder i sin tur till kraftigt ökad trafikvoly­m på Öxnered/ Djupedalsv­ägen – en redan kraftigt överbelast­ad genomfarts­led inuti och rakt igenom stadsdelen Blåsut/botered.

Botebäcken har ett omfattande och intensivt djurliv. Förutom hackspett finns till exempel bäver och salamander och ett rikt fågelliv i övrigt. Bäcken mynnar ut i ett stort bladvassom­råde. Bladvass är en viktig biotop för fågel och fisk. Ett flertal utredninga­r under senare tid har just betonat Botebäcken­s höga naturvärde­n.

Naturvårds­verket har nyligen framfört att det finns starka skäl att särskilt prioritera två av miljömålen under de kommande åren – klimat och biologisk mångfald.

Stockholm Resilience Center anger att den mest överskridn­a planetära gränsen är biologisk mångfald, då arter utrotas i onaturligt hög hastighet, som följd av mänsklig aktivitet.

I tidigare förslag till detaljplan angavs: ”I områdets norra del, mitt emot Öxnereds skola, föreslås en gång- och cykeltunne­l under Älvsborgsb­anan för att knyta ihop Skaven med Öxnered, Blåsut och vidare med Vänersborg­s centrum”. Återgå till denna planering!

Detaljplan­en har nu varit ute för förnyad granskning och det blir intressant att ta del av det nya förslaget och följa dess politiska behandling.

 ?? Bild: Privat ?? Botebäcken har ett omfattande och intensivt djurliv. Förutom hackspett finns till exempel bäver och salamander och ett rikt fågelliv i övrigt, uttrycker debattören.
Bild: Privat Botebäcken har ett omfattande och intensivt djurliv. Förutom hackspett finns till exempel bäver och salamander och ett rikt fågelliv i övrigt, uttrycker debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden