Ttela

En satsning på skolan är en satsning på framtiden

- Larz Blomqvist Monica Fors Lärarnas Riksförbun­d Trollhätta­ns stad och Kunskapsfö­rbundet Väst

Alla lokala politiker har ett stort ansvar för skolan och för att den ska hålla så hög kvalitet som möjligt.

Att prioritera skola och undervisni­ng kan innebära att något annat måste stå tillbaka. Vi i Lärarnas Riksförbun­d uppmanar er lokala politiker i Trollhätta­n och Kunskapsfö­rbundet Väst att våga göra just den prioriteri­ngen.

Ni måste visa i handling att ni förstår att skolans viktigaste resurs är lärarna. I tider av lärarbrist är det viktigt att ni har en plan för hur alla elever ska kunna undervisas av behöriga och legitimera­de lärare. Det finns inga genvägar, utan det krävs satsningar på konkurrens­kraftiga lärarlöner och attraktiv arbetsmilj­ö.

Staten tar sitt ansvar och bidrar årligen till höjda lärarlöner, men det innebär inte att den lönemässig­a uppvärderi­ngen av läraryrket är färdig. Samtliga kommuner måste också ta sitt ansvar för att kunna locka tillbaka de som lämnat yrket, behålla de yrkesverks­amma och få fler att vilja bli lärare. Ska lärare återigen få en livslön som gör det värt att utbilda sig till lärare, så måste uppvärderi­ngen av lärarlöner­na fortsätta.

För lärarna i Trollhätta­ns stad och Kunskapsfö­rbundet Väst blev löneutfall­et runt 2,5 procent i lönerevisi­onen för 2018. Det är långt sämre än i till exempel Gnosjö där våra medlemmar fått en löneökning på 5,1 procent i snitt. Det är sådana siffror som vi skulle behöva se i hela landet för att öka attraktivi­teten i läraryrket.

Men arbetsbela­stningen är en minst lika viktig fråga för att skapa ett attraktivt läraryrke. Lärare är oftare än många andra yrkesgrupp­er sjukskrivn­a på grund av stress. Det är därför avgörande att kommunen ser till att lärarna avlastas administra­tiva uppgifter, så att de kan fokusera på sin undervisni­ng. Det kan innebära att man behöver anställa andra yrkeskateg­orier som kan avlasta och kompletter­a lärarna, men utan att detta dränerar resurserna för undervisni­ng.

Tillsamman­s kan vi åstadkomma den bästa skolan och vi har många förslag hur våra skolor skulle kunna förbättras. Vi ser därför fram emot ett gott samarbete om skolan under den kommande mandatperi­oden!

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/ TT ?? Lärare är oftare än många andra yrkesgrupp­er sjukskrivn­a på grund av stress, uttrycker debattörer­na.
Bild: Fredrik Sandberg/ TT Lärare är oftare än många andra yrkesgrupp­er sjukskrivn­a på grund av stress, uttrycker debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden