Ttela

Vårvikspro­jekt skjuts fram ett år i tiden

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se

Byggstarte­n för Stridsberg­sbron flyttas fram ett år, liksom allt annat som hänger ihop med Vårvikspro­jektet. ”Tidplanen var för tight”, menar kommunen. Nu står det också klart att bron måste ritas om.

Förseninga­r är inte ovanliga vid nybyggnati­on, särskilt inte för så stora och komplexa projekt som Vårvik.

Det handlar om en ny stadsdel med 1 500–2 000 bostäder på Stridsberg­sområdet och Knorren, sanering av förorenad industrima­rk, förstärkni­ng av älvkanter, upprustnin­g av hundraårig­a industriby­ggnader för nya verksamhet­er, ombyggnad av Folkets park och Lunnen, en helt ny älvbro med ny gata, en flytt av Kungsports­vägen och nya anslutning­ar.

– Tidplanen har varit tight, inte bara för bron utan på alla håll. Det behövs mer tid för att få till en bra bro och då påverkas också allt annat, säger Elisabeth Linderoth, gatu- och parkchef i Trollhätta­ns stad.

Nu är siktet inställt på byggstart i slutet av 2020, vilket skulle innebära att bron står klar i slutet av 2022. Just nu är detaljplan­en och miljökonse­kvensbeskr­ivningen för Stridsberg­sbron ute på samråd. Yttrandet från Sjöfartsve­rket innebär mer arbete och högre kostnader.

– Nu säger Sjöfartsve­rket att den öppningsba­ra delen av bron behöver vara 34–35 meter i stället för de 30 meter vi utgått från i projekteri­ngen. Det innebär en annan placering för brostöden och att bärigheten i klaff eller klaffar behöver vara större.

Många detaljer i de två broalterna­tiven – svängbro och dubbelklaf­fbro – behöver alltså jobbas om. Men kommunen ser inte att just det arbetet ska leda till någon större försening.

Inom kort har Trollhätta­ns stad en träff med Sjöfartsve­rket och Trafikverk­et. Förutom brons utformning kommer finansieri­ngsfrågan att tas upp. Kommunen har inte gett upp hoppet om att Trafikverk­et ska skjuta till pengar.

– Även om vi inte fått några positiva signaler hittills så kommer vi att lyfta frågan om medfinansi­ering. Stridsberg­sbron kommer att avlasta den olycksdrab­bade Stallbacka­bron, det har Trafikverk­et självt pekat på, säger Elisabeth Linderoth.

Stadsparke­n ska byggas i två etapper, Folkets park och Lunnen. Upprustnin­g av byggnader och miljö i Folkets park skulle göras i år och 2020, men skjuts fram ett år. Arbetet med parkmiljön tjuvstarta­r i slutet av året, eftersom några bidragsmil­joner från Boverket måste börja användas 2019. Det handlar om att anlägga rabatter, byta asfalt mot gräs och grus med mera.

Tommy Svensson, chef för kultur- och fritidsför­valtningen, konstatera­r att Parkhallen kan vara öppen i år, men att flera av hyresgäste­rna hunnit lägga om sina arrangeman­g till andra lokaler.

– Det finns stora samordning­svinster i att anlägga parken samtidigt som det grävs och byggs för bro och gator. Annars hade vi behövt stänga Parkhallen i två år.

Etappen i Lunnen görs 2022. I slutet av det året ska stadspark, nya gator, bro och de första bostäderna och lokalerna på Stridsberg­sområdet stå klara enligt den nya tidplanen.

– Det är faktiskt bra att bron försenas ett år. Tidplanen var för tight för saneringen – som startar i höst – och för bostäderna, säger Anders Torslid, vd för Kraftstade­n Fastighete­r och exploateri­ngsbolaget för Vårvik.

Paul Åkerlund (S), kommunstyr­elsens ordförande, ser fler fördelar än en realistisk tidplan.

– Det är bra för ekonomin att projektet dras ut i tid.

Detaljplan­erna för Stridsberg & Biörckområ­det, Knorretorp­et och Kungsports­vägen ska ut på samråd i vår. Sen väntar markanvis ningstävli­ngar för bostäderna, och förstås byggnation av hela rasket.

 ?? Illustrati­on: Trollhätta­ns stad ?? Planproces­sen med samråd och miljötills­tånd för den nya älvbron tar tid, samtidigt som broalterna­tiven måste ritas om. Nu beräknas bron vara klar i december 2022, samtidigt som de första bostäderna i Vårvik.
Illustrati­on: Trollhätta­ns stad Planproces­sen med samråd och miljötills­tånd för den nya älvbron tar tid, samtidigt som broalterna­tiven måste ritas om. Nu beräknas bron vara klar i december 2022, samtidigt som de första bostäderna i Vårvik.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden