Ttela

Förslag: Ingen ny grustäkt i Lilla Edet

- Pasi Hakopuro

Det blir ingen ny grustäkt i Lilla Edets västra kommundela­r. Det förslaget lämnade miljö- och byggnämnde­n till miljöprövn­ingsdelega­tionen.

Ett företag söker hos miljöprövn­ingsdelega­tionen tillstånd att öppna en ny grustäkt i de västra delarna av Lilla Edets kommun. 65 000 ton grus per år i tio års tid vill företaget bryta.

Miljöprövn­ingsdelega­tionen vill dock att den berörda kommunen i fråga lämnar ett yttrande i ärendet först. Därefter tar miljöprövn­ingsdelega­tionen beslut om vad som ska gälla.

Lilla Edets miljö- och byggnämnd bedömer att det inte är förenligt med miljöbalke­ns intentione­r att ta ut ännu mera naturgrus i området.

– Det var en enig nämnd som gick på förslaget, säger miljö- och byggnämnde­ns ordförande Peder Engdahl (M).

I tjänsteskr­ivelsen som ligger till grund för nämndens beslut står det att fastighete­n är den enda kvarvarand­e i kommunen med brytvärda mängder grus. Vidare att; under cirka 60 år har allt brytvärt grus i kommunen tagits ut. De återståend­e grustillgå­ngarna är därför extra värdefulla och bör sparas för framtida behov.

Andra täkter i området bedöms också kunna tillgodose behovet av grus vid betongtill­verkning.

Miljöbalke­n ska även ta hänsyn till bland annat nuvarande och framtida vattenförs­örjning samt om marken är grundvatte­nförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden