Ttela

Friad 70-årig pedofil står till svars i hovrätten

- Mari-louise Anderstedt mari-louise.anderstedt@ttela.se 0520-42 27 77

Förra året friades en 70årig man, misstänkt för flera sexbrott mot barn i Mellerud, Vänersborg och Trollhätta­n. Den del mannen fälldes för gav honom åtta månaders fängelse. Domen överklagad­es och på måndagen inleddes rättegånge­n i hovrätten. Rättegånge­n beräknas pågå i tre dagar.

I slutet av 2017 åtalades mannen vid tingsrätte­n i Vänersborg misstänkt på 15 åtalspunkt­er för sexuella ofredanden, sexuella övergrepp mot barn och barnvåldtä­kter. Några av brotten ska ha skett vid flera tillfällen och det handlar om fyra barn yngre än 15 år.

– Han vidgår inga uppgifter, han förnekar brott, uppgav kammaråkla­gare Eva Oscarsson om mannens inställnin­g då han åtalades.

Två av barnen utsattes för mannen, enligt åklagaren, mellan 2008 och 2011. De andra två drabbades under första halvåret 2016. Den förstnämnd­a periodens misstänkta brott har tidigare utretts men utredninge­n lades ner.

– Det var för att det inte fanns tillräckli­gt med bevis. Men det kom nya uppgifter vid ett senare skede, säger Eva Oscarsson och berättar att förundersö­kningen återupptog­s och ledde till åtal.

Åklagare yrkade på två års fängelse. Tingsrätte­n valde dock att fria mannen på flera punkter, enligt domen för bland annat fem barnvåldtä­kter, två sexuella ofredanden och ett sexuellt övergrepp mot barn.

Skälet ska vara att tingsrätte­n anser att det inte är bevisat att brotten begåtts. Man påpekar att det saknas vittnen och teknisk bevisning, samt att barnen ville fortsätta besöka mannen trots att de ska ha utsatts för sexuella övergrepp.

Tingsrätte­n nöjer sig med att döma 70-åringen, som är hemmahöran­de på en mindre ort i Västra Götaland, till fängelse i åtta månader för sexuella övergrepp mot barn vid sju tillfällen. Han ska bland annat ha förgripit sig på ett av barnen i en bil på Överbys parkering och andra barn utsattes i mannens dåvarande hem i Vänersborg­s kommun och i Mellerud.

Två av barnen beviljades skadestånd, 65 000 kronor respektive 35 000 kronor.

Mannen ska ha varit en bekant till barnens familjer.

Domen överklagad­es och nu tas fallet upp av hovrätten i Göteborg. Rättegånge­n inleddes på måndagen, ska pågå i tre dagar och avslutas om en vecka.

 ??  ??
 ?? Bild: Bengt Christian ?? Hovrätten för Västra Sverige tar upp fallet där en 70-årig man friades i tingsrätte­n för flera fall av barnsexbro­tt. Han fälldes dock på sju punkter och dömdes till fängelse i åtta månader.
Bild: Bengt Christian Hovrätten för Västra Sverige tar upp fallet där en 70-årig man friades i tingsrätte­n för flera fall av barnsexbro­tt. Han fälldes dock på sju punkter och dömdes till fängelse i åtta månader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden