Ttela

Jan Björklund (L) slutar efter tolv år som partiledar­e

Liberalern­as ledare Jan Björklund vill inte fortsätta som partiledar­e. – Efter tolv år som partiledar­e är det dags att lämna stafettpin­nen vidare, säger han på en presskonfe­rens.

-

Björklund uppger på presskonfe­rensen att han meddelade valberedni­ngen redan i december att han inte kandiderar i höst, men att han skulle offentligg­öra detta först efter att regeringsb­ildningen var klar.

– Man ska inte vara partiledar­e längre än i tolv år. Det hade snarare tytt på bristande omdöme att kandidera och välja mig igen, säger Björklund.

Om Liberalern­a hamnat i regeringen hade han suttit kvar något år, men ändå inte fortsatt hela mandatperi­oden, uppger han.

Statsminis­ter Stefan Löfven kommentera­r Björklunds besked:

”Jag vill tacka Jan Björklund för hans insatser för Sverige”, säger Löfven i ett skriftligt uttalande.

Löfven berömmer Björklund för ”en stark ideologisk kompass och en stenhård rågång mot politisk och religiös extremism”.

Liberalern­a var under regeringsb­ildningen det parti som framstod som mest splittrat. Flera högt uppsatta partiföret­rädare gick öppet på linjen att partiet skulle släppa fram en M+kd-regering som skulle regera med stöd av Sverigedem­okraterna – tvärt emot Björklunds linje.

Beskedet om att Björklund inte ställer upp för omval kommer ändå litet överraskan­de just nu, eftersom det var Björklunds linje som vann i partiet. I både riksdagsgr­uppen och partirådet fanns det en tydlig majoritet för att godkänna överenskom­melsen med Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et och att släppa fram Stefan Löfven som statsminis­ter.

Enligt vad TT erfar ville Jan Björklund från början gå ännu längre och sätta sig i regeringen. Det förslaget röstades dock ned i ett tidigare skede i partiet. Enligt Jan Björklund påverkas inte överenskom­melsen med regeringen av ett partiledar­byte.

– Januariavt­alet ligger fast. Det var ett tydligt beslut på vårt partiråd, och det har ett starkt stöd ute i landet. Det stora var själva genomföran­det, säger Björklund.

En av dem som var mot Björklunds linje i regeringsf­rågan var partiets rättspolit­iske talesperso­n Johan Pehrson (L). Han håller med om att uppgörelse­n med regeringen inte påverkas.

– Den nya ledningen måste fullfölja den process som ändå har inletts med att försöka ena partiet efter det här vägvalet som gjordes med januariavt­alet, säger han.

Partiet har gått ned i val efter val sedan Björklund tillträdde.

– Mest nöjd är jag med den totala kursomlägg­ningen av hela utbildning­spolitiken, försvarspo­litiken, inställnin­g till Nato, LSS och att värnskatte­n avskaffas. Att Allian-

Jan är därför för mig såväl en resultatpo­litiker som en glödande ideolog. Det visade han inte minst under förhandlin­garna om Januariavt­alet, som våra två partier varit med och slutit. Tack, Jan för gott samarbete alla dessa år! Annie Lööf (C) Jag har alltid uppskattat våra debatter och förhandlin­gar, som varit lika hårda som de varit intellektu­ellt spänstiga, och jag vet att han kommer lyckas väl med vad han än tar sig an härnäst. Stefan Löfven (S) Tack Jan för dina år i politiken. Vi har haft många roliga och fina stunder som kollegor de senaste åren. Nu slutade samarbetet inte lika fint som det började, men på ett personligt plan önskar jag dig lycka till och förhoppnin­gsvis en något mindre hektisk tillvaro i framtiden. Ebba Busch Thor (KD) Från Stockholms stadshus, via riksdagen, regeringen och till riksdagen igen. Tolv år som partiledar­e och ännu fler i den ledande politiken. Alltid nära till ett gott skratt. Vi har som bekant inte alltid tyckt lika, men varit lika engagerade. Ulf Kristersso­n (M) Tackar Jan Björklund för ärliga fajter, stort engagemang och, inte minst, rak rygg när högerextre­mismen fikade efter inflytande. Gustaf Fridolin (MP) Tack Jan för många bra debatter och tydliga politiska motsättnin­gar. Jag har uppskattat att du ger och tar i debatten med gott humör. Jonas Sjöstedt (V)

sen och Liberalern­a inte gjorde tillräckli­gt bra valresulta­t och att högerextre­mismen växt sig stark är så klart ett misslyckan­de, säger Björklund.

– Hela Sverige inklusive mitt parti var inte tillräckli­gt insiktsful­la när det gäller integratio­nspolitike­n.

Jan Björklund tillträdde som partiledar­e i september 2007, då han efterträdd­e Lars Leijonborg. Han var skolminist­er i Reinfeldtr­egeringen 2006 och utsågs till utbildning­sminister 2007, en post han innehade fram till 2014.

Spekulatio­nerna om vem som ska efterträda Jan Björklund som Liberalern­as partiledar­e i november är redan i gång. Här är några av de personer som är tänkbara: Nyamko Sabuni, tidigare jämställdh­etsoch integratio­nsminister, Cecilia Malmström – Eu-kommission­är, Erik Ullenhag – har varit minister och partisekre­terare, Mats Persson – sitter i riksdagen och är ekonomisk-politisk talesperso­n, Maria Arnholm – partisekre­terare, Gulan Avci partiets talesperso­n i integratio­nsfrågor och tidigare ordförande för Liberala kvinnoförb­undet, Christer Nylander – gruppledar­e i riksdagen och Birgitta Ohlsson tidigare riksdagsle­damot och har varit bland annat EU- och demokratim­inistermin­ister.

 ??  ?? Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund lämnar som partiledar­e efter tolv år på posten.
Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund lämnar som partiledar­e efter tolv år på posten.
 ?? Bild: Naina Helen Jåma/tt ??
Bild: Naina Helen Jåma/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden