Ttela

Trump vill ha enighet – men på sina villkor

President Donald Trump manar USA:S politiker att samarbeta och välja ”storhet” – men det är tydligt att det ska ske på hans villkor. I sitt tal till nationen argumenter­ade han stridslyst­et för en gränsmur mot Mexiko samt aviserade ett möte med Nordkoreas

- Johannes Cleris/tt Boel Holm/tt Tina Magnergård Bjers/tt

– Miljoner tittar på oss här i kväll och hoppas att vi ska agera, inte som två partier utan som en nation, inledde en till en början positiv Trump sitt State of the union-tal efter att ha skakat händer och tagit emot ryggdunkar under sin väg till talarstole­n.

För att nå framsteg behövs enligt presidente­n kompromiss­er, inte en republikan­sk eller demokratis­k dagordning. Han hävdade också att det inte finns plats för ”löjliga partiska utredninga­r”, sannolikt med syfte på den pågående Ryss landsutred­ningens amt de kongress- utredninga­r av Trumps politik och bolag som Demokrater­na utlovat.

Men presidente­n själv verkade inte så kompromiss­villig. Med hård retorik upprepade han att sitt löfte att bygga en gränsmur mot Mexiko utan att nämna den nedstängni­ng av delar av statsappar­aten som frågan orsakat.

Eftersom kongressen inte kunnat enas om Trumps budgetkrav på motsvarand­e 50 miljarder kronor till en mur har drygt en femtedel av statsappar­aten hållit stängt under rekordlång­a 35 dagar.

Egentligen har statsappar­aten nu bara öppnat tillfällig­t, medan kongressfö­rhandlinga­r om stärkt gränssäker­het pågår.

Men dessa samtal fick inte mycket uppmärksam­het av presidente­n. I stället upprepade han att brottsling­ar och narkotika flödar över den södra gränsen och utmålade en ny migrantkar­avan som ett ”enormt

Om jag inte hade valts till amerikansk president hade vi just nu varit inblandat i ett stort krig mot Nordkorea Donald Trump

angrepp” – uppfattnin­gar som ifrågasatt­s av bedömare.

– Jag ber er i kväll att försvara vår södra gräns, sade Trump när han bad om ekonomiska medel för det omtvistade murbygget.

Bland talets mer enande teman fanns satsningar på föräldrale­dighet och billigare mediciner. Men när presidente­n uppmanade kongressen att lagstifta mot sena aborter var det få demokrater som applåderad­e. Den demokratis­ka

talmannen Nancy Pelosi, som satt snett bakom honom, såg tvivlande ut under stora delar av talet.

Elizabeth Walentin, Usa-född statsvetar­e och pr-konsult som tidigare har arbetat med demokratis­ka valkampanj­er, anser att anförandet var splittrat då Trump samtidigt försökte tala till sin konservati­va väljarbas och sträcka ut handen.

– Vissa delar kändes ”wow, det här är en Trump som vi inte ser på Twitter, tänk om han pratade så här hela tiden, det skulle verkligen bli ett annat tonfall i Washington DC”. I andra delar av samma tal var det mycket mer av det vanliga ”vi mot dem”, säger Walentin.

Frida Stranne, Usa-forskare vid Högskolan i Halmstad, beskriver talet som välskrivet och starkt och pekar på flera formulerin­gar om vikten av samarbete.

”Problemet för presidente­n är ju att han ofta kombinerar detta med att kränka och underminer­a de motståndar­e som han behöver förhandla med i olika tweets vilket inte skapar någon framgång”, skriver hon i ett mejl till TT.

En intressant poäng enligt Stranne var att Trump underströk att USA inte är socialisti­skt och aldrig ska bli, med tydlig adress till att de kongressle­damöter som kallar sig demokratis­ka socialiste­r. Trump lyfte fram socialists­tyrda Venezuela som ett exempel på varför USA inte ska gå i den riktningen.

Utrikespol­itiskt var dock toppmötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-un i Vietnam den 27–28 februari den stora skrällen. Trump hyllade de upptinade relationer­na med Nordkorea, trots att en Fn-rapport häromdagen visade att diktaturen inte nedrustar utan snarare skyddar sina kärnvapen.

– Om jag inte hade valts till amerikansk president hade vi just nu varit inblandat i ett stort krig mot Nordkorea, hävdade USA:S president.

 ??  ?? USA:S president Donald Trump vänder sig mot talman Nancy Pelosi i en paus under sitt till nationen.
USA:S president Donald Trump vänder sig mot talman Nancy Pelosi i en paus under sitt till nationen.
 ?? Bild: Doug MILLS/AP/TT ??
Bild: Doug MILLS/AP/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden