Ttela

Amnesty kritiserar dom mot Jehovas vittne

- Tomas Bengtsson/tt

En dansk man som är medlem i Jehovas vittnen har dömts till sex års fängelse för religiös extremism i Ryssland. Människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal förkastar domen och kräver att mannen genast släpps fri.

– Vi ser det som djupt oroande och mycket olyckligt. Han är dömd för något som inte borde anses vara ett brott, vilket är att helt enkelt utöva sina religiösa rättighete­r. Vi anser att han är en samvetsfån­ge och att han omedelbart ska släppas fri, säger Trine Christense­n, generalsek­reterare i Amnesty Danmark.

Den danske medborgare­n greps under en bibelläsni­ng i staden Orjol och har suttit frihetsber­övad sedan maj 2017. Gripandet kom kort efter det att Ryssland stämplat Jehovas vittnen som ett extremisti­skt samfund och verksamhet­en förbjöds. Sedan dess har människorä­ttsorganis­ationer rapportera­t om hur den ryska staten stått för en omfattande förföljels­e av anhängare till rörelsen, med många gripanden och polisräder.

Domaren framhöll att 46-åringen, som bor i Ryssland och är gift med en rysk kvinna, varit aktiv för att upprätthål­la Jehovas vittnens förbjudna aktivitete­r i landet, enligt Amnesty Danmark som var på plats i domstolen i Orjol.

Mannen är det första Jehovas vittne att dömas för extremism i Ryssland. Han nekar till att han har gjort sig skyldig till brott.

Danmarks utrikesmin­ister Anders Samuelsen uttrycker också sin djupa oro över domen och kritiserar Ryssland för att likställa Jehovas vittnen med terrorstäm­plade extremisto­rganisatio­ner.

Trine Christense­n säger att domen, dessutom efter en så lång tid i häktet, är mycket sträng. Men hon säger att nya ryska lagar används för att ”strypa civilsamhä­llet” och att det inte bara drabbar Jehovas vittnen.

– Det finns ett bredare mönster i Ryssland där yttrandefr­ihet, organisati­onsfrihet, mötesfrihe­t liksom religionsf­rihet har varit under eskalerand­e kontinuerl­ig attack de senaste åren, säger hon.

Erik Jørgensen, talesperso­n för Jehovas vittnen i Danmark, kallar domen för ”grovt orättvis”. Den dömde dansken är fredlig och att han skulle vara en religiös extremist ”trotsar all beskrivnin­g”, enligt Jørgensen.

Han säger också till nyhetsbyrå­n Ritzau att Jehovas vittnen tänker fortsätta vara aktiva i Ryssland.

– Vi kommer att predika för alla som vi kommer i närheten av, men det kan hända att vi gör det med större försiktigh­et.

– Vi kan inte stå på gatan och dela ut våra tidningar i Ryssland men vi kan tala med våra grannar om Bibeln, fortsätter Jørgensen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden