Ttela

Stellan Skarsgård försvarar de svenska färgerna i Berlin

- Gunnar Rehlin/tt

Stellan Skarsgård, Lasse Hallström, Malin Persson Giolito – och stjärnskot­tet Ardalan Esmaili. Det är några av svenskinsl­agen på filmfestiv­alen i Berlin i år.

Berlinalen är i år en festival i princip utan stora Hollywoodf­ilmer. Man satsar mestadels på mer okända namn, både när det gäller regissörer och skådespela­re. Undantaget är den redan Sverigeakt­uella Vice med Christian Bale.

Sverige har ingen film uttagen till den officiella tävlingen i år. Där återfinns däremot den norska Ut och stjäla hästar, regisserad av Hans Petter Moland och med Stellan Skarsgård i huvudrolle­n. De två har tävlat i Berlin med gemensamma projekt flera gånger, senast 2014 med En iskall jävel.

Lasse Hallström kommer, tillsamman­s med hustrun Lena Olin, för att introducer­a en specialvis­ning av Mitt liv som hund och Ardalan Esmaili är årets svenska ”shooting star” (förra året var det Alba August). Tillsamman­s med nio andra talangfull­a europeiska skådespela­re lyfts Esmaili fram under festivalen.

I Ber linfestiva­lens satsning på tv-serier introducer­as den svenska Netflixser­ien Störst av allt, som bygger på Malin Persson Giolitos kritikerro­sade bok.sune vs Sune tävlar i barnfilms sektionen och Guldbagge belönade Rekonstruk­tion Ut ø y av isas u tomtävlan i dokumentär­films sektionen.

I listan över tävlingsfi­lmer återfinns nya verk av Isabel Coixet, Fatih Akin, Francois Ozon, Lone Scherfig, Agnieszka Holland, Zhang Yimou och Wagner Moura. I en av sidosektio­nerna återfinns Jonah Hills regidebut Mid 90s.

Berlinalen har de senaste åren också börjat introducer­a nya tv-serier. I år återfinns i den sektionen, förutom Störst av allt, tredje säsongen av den danska Follow the money, thrillern Hanna (baserad på filmen om en ung flicka som är tränad lönnmördar­e) och M – en stad söker en mördare, en österrikis­k nytolkning av Fritz Langs klassiker M” från 1931.

Märkbar är avsaknaden av filmer från de stora amerikansk­a distributi­onsbolagen. Trenden går mot att de väljer att visa sina filmer på festivaler­na i Cannes och, i ännu större utsträckni­ng, Venedig. Orsaken är att de vill presentera filmerna så sent som möjligt på säsongen för de ska kännas fräscha inför det som kallas ”the awards season”. Inte för inte har de flesta av de senaste årens Oscarsvinn­are haft sina världsprem­iärer i just Venedig.

Filmfestiv­alen i Berlin startar den 7 februari och avslutas den 17 februari.

 ?? Bild: Jessica Gow ?? Stellan Skarsgård spelar en av huvudrolle­rna i Hans Petter Molands nya film ”Ut och skjuta hästar” som tävlar på filmfestiv­alen i Berlin.
Bild: Jessica Gow Stellan Skarsgård spelar en av huvudrolle­rna i Hans Petter Molands nya film ”Ut och skjuta hästar” som tävlar på filmfestiv­alen i Berlin.
 ?? Bild: Pontus Lundahl ?? Regissören Carl Javér fick en Guldbagge för ”Rekonstruk­tion Utøya”. Nu visas filmen på festivalen i Berlin.
Bild: Pontus Lundahl Regissören Carl Javér fick en Guldbagge för ”Rekonstruk­tion Utøya”. Nu visas filmen på festivalen i Berlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden