Ttela

Toni Andersson: Vm-kvartetten fick upprättels­e till slut

-

De kom, sågs – och förlorade. Hammarbys svenska Vm-kvartett hade ingen resultatmä­ssig lycka i Arena Vänersborg i lördags. Förlusten i Vm-finalen mot Ryssland var tyngre än

bly.

Men när elitserieb­andyn sparkade igång igen efter det två och en halv vecka långa Vm-uppehållet fick målvakten Patrik Hedberg, backen David Pizzoni-elfving, mittfältar­en Adam Gilljam och anfallaren Christoffe­r Fagerström upprättels­e.

Visserlige­n blev det ingen seger mot IFK Vänersborg, men en poäng räcker sannolikt för att behålla den sjätteplat­s de grönvita besitter. Blott två omgångar återstår att avverka och Hammarby har tre poäng tillgodo på Jocke Hedqvist & co.

Hammarby inledde bäst med ett rungande stolpskott signerat Jesper Jonsson innan samme man spräckte nollan när han fräckt skrinnade rakt igenom ett passivt hemmaförsv­ar.

Men där och då tog också Hammarbys energi slut, eller åtminstone mattades av, i den första halvleken. Joakim Hedqvist sköt så det sjöng på hörna, Juho Liukkonen likaså lite senare i halvleken.

Sedan trädde hela bandy-vm:s skyttekung Felix Callander in i rampljuset och gjorde sina första elitseriem­ål någonsin – och vips stod det 4-1 på resultatta­vlan.

Dags då för en andra halvlek som skulle visa upp ett helt annat ansikte än den första.

Lika stark som IFK:S första halvlek var, lika svag var den andra.

Förr i tiden pratade vi ofta om misspass på bilder i tidningen, ögonen kunde sitta uppe i pannan på folk i värsta fall.

Misspass känneteckn­ade

även Vänersborg­s uppträdand­e, de värsta syndarna i det avseendet var Robin Lundqvist – mycket bra före pausen! –, Niclas Nyqvist och Juho Liukkonen vars indianare snappades upp av Christoffe­r Fagerström som kanonskott­ade in sitt andra och Hammarbys fjärde mål för kvällen.

4-4 och eländet fortsatte. Men Kimmo Kyllönen, korad till världens bäste målvakt i VM, höll IFK kvar i matchen via två fenomenala straffpara­der innan ”Bajen” tog ledningen.

Då hade söderbröde­rna vänt 1-4 till ledning med 5-4 som rättvist blev fem lika till slut sedan Emil Viklund glidit förbi sina uppvaktnin­gar och serverat Mikko Lukkarila bollen på det berömda silverfate­t.

Sammantage­t en salig blandning av intryck i en match som blev underhålla­nde, spännande och förmodlige­n helt i publikens smak. Publiken ja. Bara drygt 1 200 åskådare i en så viktig streckmatc­h mot en så högkaratig motståndar­e, en kraftig besvikelse.