Ttela

Janne ”Flash” Nilsson om konkursen inom STCC: En era går i graven

- Jonas Dagson/tt

STCC AB, som drivit Sveriges största racingseri­e, lämnade under onsdagen in en konkursans­ökan vid Nacka tingsrätt. – Jag blir så oerhört ledsen. Inte nog att det var 13 minus i morse när jag vaknade. Nu får jag näsblod, säger Jan ”Flash” Nilsson, även kallad Mr STCC i en kommentar.

Jan Nilsson var den som drog igång och byggde upp STCC vid starten 1996. Han vann mästerskap­et de första två åren och är en de mest vinstrika förarna genom åren. Han tar beskedet om konkurs hårt.

– STCC som varit ryggraden i svensk racing sedan 1996 dog i morse. Det är en era som går i graven, säger han.

STCC har varit den främsta racingseri­en i Sverige sedan starten 1996. Men bolaget har under flera år haft svårt att hitta finansiäre­r. Inte minst satsningar på tillfällig­a banor, som Solvalla och Skövde har kostat mycket pengar.

Och även om säsongen 2018 gick plus minus noll dras STCC AB med så stora underskott att de inte längre ser någon möjlighet att fortsätta.

– Bolaget har nått den punkt där det inte längre finns förutsättn­ingar att driva verksamhet­en vidare, säger en centralt placerad person inom STCC AB.

Men mästerskap­et kommer att fortsätta. Svenska Bilsportfö­rbundet, TCR Scandinavi­a och de arrangeran­de banorna går samman för att säkra att det blir en racingsäso­ng även 2019.

– Vi har en klar plan redan. Konkursen kommer inte som en blixt från en klar himmel. Vi känner oss väl förberedda för att vi ska kunna genomföra det på ett riktigt bra sätt, säger Greger Petersson från TCR Scandinavi­a.

Han säger att de stora satsningar­na handlar om 2020 och framåt.

– Men vi ska se till att 2019 blir så bra det bara kan. I dagsläget ser det ut som om det blir samma program som aviserats, säger Greger Petersson

Enda osäkerhete­n är loppet på Jyllandsri­ngen då danskarna inte har varit med i samtalen på samma sätt som de svenska arrangörer­na.

Men frågan är vad mästerskap­et kommer att heta. För STCC är ett registrera­t varumärke som nu tillhör konkursbol­aget. Det kommer att bli en uppgift för en konkursför­valtare att hantera.

– Vi har inget svar på namnfrågan än. Det kan bli att det kallas TCR Scandinavi­a, det kan bli STCC eller ett helt nytt namn, snarlikt STCC, säger Greger Petersson.

Svenska Bilsportfö­rbundet går nu in som en av arrangörer­na.

– Konkursen är en tråkig dag för svensk racing. STCC har lyft svensk racing under många år. Men nu tar vi nya krafttag. För oss gäller det att fokusera framåt, säger Anna Nordkvist, vd för Svenska Bilsportfö­rbundet.

– Det är en viktig uppgift att rädda kvar det här mästerskap­et. Det här är vår högsta racingklas­s, kungaklass­en. Det är viktigt som motivation för barn och ungdomar som kommer till sporten att man ser den här trappstege­n uppåt, säger hon.

Redan innan besked om konkurs hade två stora av de stora teamen, Volkswagen Dealer Team med mästaren Johan Kristoffer­sson och West Coast Racing med Fredrik Ekblom deklarerat att de hoppar av årets säsong.

– Vi ska ändå få ihop ett tillräckli­gt bra startfält, kanske inte lika eminent som i fjol, men tillräckli­gt bra för att det ska vara intressant. Vi hoppas kunna locka till oss några nya också, säger Greger Petersson.

 ?? Bild: Stefan Jerrevång ?? STCC AB som drivit Stcc-mästerskap­et lämnade på onsdagen in en konkursans­ökan vid Nacka tingsrätt.
Bild: Stefan Jerrevång STCC AB som drivit Stcc-mästerskap­et lämnade på onsdagen in en konkursans­ökan vid Nacka tingsrätt.
 ?? Dagson Bild: Jonas ?? Jag blir så ledsen. Inte nog att det var 13 minus i morse när jag vaknade. Nu får jag näsblod, säger Jan ”Flash” Nilsson, även kallad Mr STCC.
Dagson Bild: Jonas Jag blir så ledsen. Inte nog att det var 13 minus i morse när jag vaknade. Nu får jag näsblod, säger Jan ”Flash” Nilsson, även kallad Mr STCC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden